Leto 2009. Poreč

Prva Letnja škola joge u Poreču, u organizaciji Vidya Yoge – školi joge Dragana Lončara,  održana je ovog leta od 29. juna do 9. avgusta. U školi je bilo blizu 70 polaznika, raspoređenih u tri grupe, svaka u trajanju od po 12 dana. Ljubitelji joge su imali prilike da intenzivno vežbanju, dva puta po dva sata, pre doručka i večere, a prirodne lepote i blizina mora učinili su da Letnja škola joge bude odista uživanje za sve koji su tamo došli. Osim joge, uživali su u plivanju i sunčanju, kao i opojnom mirisu borova i njihovih osvežavajucih eteričnih smola. Letnja škola je održana na ostrvu Sveti Nikola, a polaznici su bili smešteni u bungalove okrenute moru, tako da je pogled bio upućen na pučinu i morske talase, koji vam nekad nisu dozvoljavali ni da knjigu na miru čitate, dok opušteno sedite na terasi. Priroda tog magičnog ostrva nudila je izvanredan užitak i opuštanje. Izdvojeni iz svoje svakodnevnice, vežbaci su mogli da osetete pravu vrednost intenzivnog vežbanja joge, a more je, na svoj volšeban način, u sinergiji sa jogom, rastvaralo svaki oblik nagomilanih tenzija. Buđenje i usnivanje uz umirujuće zvuke talasa i osvežavajući miris mora, na sve nas je delovalo kao najdublja i najprijatnija joga relaksacija. Tada uviđamo koliko nam u suštini malo treba da budemo ispunjeni i srećni, kada se sve ono što je suvišno, polako udaljava od nas.

Polaznici Letnje škole joge su imali prilike da u šestočasovnom izletu brodićem,  sa mora upoznaju bogatu porečku rivijeru, predivan gradić Vrsar i jedno od prirodnih nacionalnih blaga Istre, Limski fjord. More je u tom fjordu izuzetno čisto, smaragdno-zelene boje i nešto hladnije, zbog mnoštva izvora slatke vode koji se ulivaju u duboki fjord. Ljubitelji klasične muzike, bluza i džeza, su mogli da uživaju u bogatoj ponudi koju su Poreč, kao i drugi gradovi u Istri ove godine izdašno ponudili gostima. Koncert Stefana Milenkovića u Eufrazijevoj bazilici u Poreču će, dubinom doživljenog iskustva, kojim nas je taj muzički genije obogatio, za sve nas, verujem ostati nezaboravan, uprkos neočekivanoj provali oblaka koja mu je prethodila. Iako smo bili mokri ’’kao miševi’’, zvuci njegove violine su nas nosili u nekad setne, nekad razdragane i strastvene epizode života i svetove kompozitora čija je dela taj majstor izvodio. Za taj doživljaj je bilo vredno položiti neku žrtvu, pomislio sam, a verujem da je slicnog uverenja bila većina prisutnih u punoj bazilici.
U Grožnjanu, gradu umetnika, smo imali prilike da uživamo u koncertima bluz i džez majstora, koji svake godine obogaćuju ljubitelje te muzike svojim umećem.

Istra ne bi zaslužno nosila ime Terra Magica (magična zemlja)  kada je ne bi krasila i ’’mesta moći’’. Jedno od tih mesta je Sveta Foška, crkvica, izgrađena na temeljima stare hrišćanske crkve, posvećene kako glasi legenda, devojci Foški, koju su pogubili Rimljani, jer nije htela da se odrekne hrišćanske vere. To mesto se pročulo po mnogobrojnim isceljenjima. Za onog ko je iskusan u meditaciji i molitvi Sveta Foška predstavlja mesto duhovne inspiracije i ljubavi. Uvek sam bio obogaćen i okupan blagorodnim prisustvom nevidljivih sila koje majka Gea, na tom mestu, nas radi, čuva. U tišini noći imali smo prilike da meditiramo u predvorju te crkvice, kada je, verujem,  svako prisutan, podstaknut iznutra, podelio ono najdublje što nosi u sebi sa  spokojem koji tu vlada.

Tokom Letnje škole joge imali smo čast i zadovoljstvo da nas poseti Lama Luiđi, učitelj tibetanskog budizma, koji vodi takav centar u Breši, u Italiji. Polaznici Letnje škole joge su  u trodnevnom seminaru koji je Lama Luiđi održao, bili upućeni u sva tri nivoa tibetanske Šine meditacije (Šamata – na sanskritu).

Nadam se da ce fotografije koje slede uspeti da dočaraju lepote tog mesta. Letnja škola joge u Poreču je planirana da bude održana i sledeće godine.

Slike možete pogledati u galeriji.