Aktivni odmor na ostrvu Sveti Nikola u Poreču

Poreč je smešten na zapadnoj obali Istarskog poluostrva, između ušća reke Mirne na severu i Limskog kanala na jugu. Blage je klime, razuđene obale sa mnošstvom malih ostrva i poluostrva obraslih gustom borovom šumom, sa predivnim uređenim i prirodnim plažama. Poreč je sa mora zastićen ostrvom Sveti Nikola, koje se nalazi sa njegove južne strane, na samo 4 minuta vožnje brodićem od porečke luke.

Ostrvo Sv.Nikola je prava oaza mira, pogotovo leti. On je poput jedne velike botaničke bašte, gde ćete videti zečeve i po nekog pauna kako mirno šetaju i uživaju u prirodnim blagodetima ovog malog ostrva. Miris borova i mora, pomešan sa mirisom lovorovog lišća otvaram vam pluća i budi u vama želju da duboko dišete, da se krećete, plivate i meditirate, da svaki trenutak svim svojim bićem upijate i sačuvate.

Na zapadnoj i južnoj strani ostrva, plaže su divlje i kamenite. Ta strana je okrenuta prema otvorenom moru. Severo – istočna strana ostrva, ima uređene plaže, sa kabinama za presvlačenje, spasiocima i malim bifeom.

Okrenut ka severu, prema gradskoj luci, na ostrvu se nalazi hotel sa tri zvezdice – ’’Fortuna’’, dok su na zapadnoj strani ostrva smešteni bungalovi usred borove šume i gledaju prema moru, od kojeg su udaljeni na samo pedesetak metara. Svaki ima terasu, okrenutu prema otvorenom moru. Bungalovi su skromno uređeni i što je najvažnije čisti. Peškire vam menjaju svakodnevno, posteljinu na svaka tri dana, dok se sanitarije detaljno peru svako jutro. Osoblje je predusretljivo i izuzetno ljubazno.

Gosti koji borave u bungalovima se hrane u hotelu ’’Fortuna’’, koji je udaljen oko 5 minuta laganog hoda. U ponudi je izuzetno bogat švedski sto, sa oko 15 vrsta gotovih jela, isto toliko raznih mediteranskih i kontinentalnih salata sa adekvatnim prelivima i začinima, sezonskog i južnog voća, veliki izbor kolača, sladoleda i kupova, kao i čaja, kafe, prirodnih sokova i gaziranih napitaka, vina i piva. U bogatom svakodnevnom meniju vegetarijanci nisu zapostavljeni.

Na putu od bungalova ka hotelu, uz samu obalu, nalazi se prijatan kafić sa terasom usred visokih borova. Cene pića su iste kao i u Beogradu, ako ne i niže.

Gostima su na raspolaganju razne sportske aktivnosti: kajak, pedaline, stoni i običan tenis, mini golf i td.

U prostorijama hotela imate pristup internetu, kao i bežični internet, ako nosite svoj lap top, kao i malu radnjicu gde možete kupiti najpotrebnije stvari za plažu, ličnu higijenu, dnevnu i drugu štampu i sl.

Na svakih pola sata saobraća brodić do Poreča i nazad. Gosti ostrva imaju besplatan prevoz. Za one koji žele da upoznaju izuzetno bogat noćni život u Poreču, poslednji prevoz je oko pola sata posle ponoći. Ako zakasnite, ne brinite tu je taksi, koji će vas za nekih 3 do 4 evra prevesti na ostrvo.

Razgledanje grada:
Obavezno obići Eufrazijevu baziliku, koja je najlepši sačuvani spomenik rano vizantijske umetnosti iz 6 veka na Mediteranu. Godine 1997. UNESCO ga je uvrstio u svetsku kulturnu baštinu.

Izleti:
Iz Poreča svakodnevno polaze tri brza glisera i katamarana za Veneciju. Polaze ujutru oko 8 časova i vraćaju se oko 19 časova, istog dana, tako da stižete i na doručak i na večeru u hotelu ’’Fortuna’’. Izlet traje ceo dan i u cenu puta je uključeno razgledanje Venecije sa vodičem. Za samo 1,5 sata ste u Veneciji. Cena puta sa razgledanjem grada je oko 65 evra.

Na raspolaganju su vam i kraći izleti, malim brodovima – čamcima, kao što su poseta Lim fjorda, jedinstvenog nacionalnog parka u ovom delu Istre. (oko 30 evra), kao i poseta Briona kod Pule, samo za duplo veću cenu.

Program:
Program u okviru letnje škole joge obuhvata dva puta po dva sata vežbanja, pre-podne, pre doručka, od 7:00 – 9:00. Dorucak traje do 10:00. i dva sata pre večere, od 18:00 – 20:00. Večera traje do 21:00. U program vežbanja su uključene asane, pranajama, joga nidra, meditacija.

Na raspolaganju imamo salu, mada se sasvim lepo može vežbati i napolju, naročito pre doručka.

Za vežbanje je dobro da ponesete svoju joga prostirku, trenerku i veliki peškir za plažu.

Garderoba:
U julu mesecu je jako toplo, mada ne treba zaboraviti da je to severni Jadran i da noću zna biti sveže. Vind jakna je uvek dobro došla, pogotovo ako se odlučite na neki od izleta brodom.

Šta treba poneti: ponesite baterijske lampe, ako odlučite noću da šetate ostrvom, imaćete interesantan susret sa zečevima, koji na miru pod okriljem mraka i u odsustvu radoznalih turista, se svesrdno bacaju na svoju, do duše kasnu večeru – svežu travu. Zatim nekoliko štipljki, kada sušite opran veš na terasi bungalova, možda koju vešalicu, jer to uvek nedostaje, a i garderoba vam se tako ne gužva. Svakako, važeći pasoš i novac.