Biografija

Dragan Lončar

Rođen u Tel Avivu, u Izraelu, 2. januara 1957. Sa jogom se upoznao tokom studija u inostranstvu 1976. i od tada je redovno praktikuje. Boravio je u Indiji nekoliko puta, po više meseci, pohađajući razne kurseve iz oblasti joge i meditacije. Izučavao je sanskrit, indijsku astrologiju i ezoternu pozadinu mitova i rituala drevne Indije.

Svog prvog učitelja, Swami Satyanandu, upoznaje 1982. godine tokom njegove evropske turneje i od njega dobija dozvolu da podučava jogu i meditaciju. Krajem 1982. samostalno je započeo karijeru učitelja joge, i od tada se bavi podučavanjem joge. Tokom dugogodišnje prakse i izučavanja različitih stilova joge velikih majstora, izgradio je sopstveni stil vežbanja i podučavanja, koji je nazvao Vidya Yoga – joga znanja, ističući na taj način neophodnost potpunog razumevanja predmeta kojim se bavimo, kao i ulogu spoznaje, ili uvida, koji prethode svakoj kvalitativnoj promeni ličnosti.

Prilikom prvog boravka u Indiji u Satyananda ašramu 29. jula 1988. godine, od svog učitelja – Swami Satyanande Saraswati-ja prima purna sannyasu ( inicijaciju u duhovni red Saraswati, utemeljen još u osmom veku naše ere od strane Šri Šankaračarije) i biva mu od ranije potvrđeno ime Swami Šrividyananda Saraswati.

Lončar je prvi u Srbiji počeo da uvodi standarde evropskih i svetskih  asocijacija u podučavanju joge i obuci instruktora joge. Lončar i njegova škola joge registrovani su kod Yoga Alliance (www.yogaalliance.org) i European Yoga Alliance (www.europeanyogaalliance.org), najeminentnijim asocijacijama joga instruktora i škola joge u svetu. Dragan Lončar je predstavnik Evropske Joga Alijanse za Srbiju i Hrvatsku.

Zajedno sa Prof.dr. Vukom Stambolovićem i lekarima Komisije za Tradicionalnu Medicinu pri Ministarstvu Zdravlja Republike Srbije, Lončar doprinosi da se krajem 2008. donese pravilnik o alternativnoj medicini, ( u delu, koji se odnosi na jogu) kojim je joga priznata od strane Ministarstva Zdravlja Republike Srbije, kao metod za unapređenje zdravlja ljudi. Ovim je pravilnikom, prvi put kod nas zvanično omogućeno uvođenje joga terapije u zdravstvene državne ustanove.

Pored časova joge, Lončar drži predavanja, kurseve i seminare iz oblasti psihologije i filozofije joge, fiziologije joge, kao i tehnike pravilnog i jogičkog disanja, relaksacije i meditacije. Već jednu deceniju posvećen je obuci instruktora joge.
U slobodno vreme prevodi literaturu iz oblasti joge, kao i drugih praktično- filozofskih predmeta.

Metod savremenog ruskog duhovnika i iscelitelja – S.N.Lazareva, kod nas je ušao na velika vrata, zahvaljujući Lončarevim prevodima pet Lazerevljevih knjiga sa ruskog na srpski jezik. Dragan Lončar  održava javna predavanja, kao i u svojoj Vidya Yoga školi, upoznajući ljude sa metodom rada ovog poznatog ruskog mistika.

Zajedno sa Ivanom Jovanović, vodi Vidya Yoga školu u Beogradu.

Ivana Lončar

Rođena u Beogradu 2. marta 1981. godine. Sertifikovan je joga instruktor u okviru Vidya Yoga škole i član Evropske Joga Alijanse. Diplomirala je na Sportskoj Akademiji u Beogradu na temu “Primena tehnika joge u sistemu sportske pripreme plivača’’. 

Jogom se bavi od 1999. Aktivno radi kao joga instruktor u Vidya Yoga školi od 2007. Od tada, pored vođenja redovnih časova joge u okviru Vidya Yoga škole, zajedno sa Draganom Lončarom učestvuje u obuci joga instruktora, kao i u organizaciji i izvođenju progama letnjih i zimskih škola joge.