O nama

Vidya yoga

Vidya Yoga škola se bavi obukom joga instruktora, organizuje seminare meditacije, aktivan godišnji odmor uz vežbanje joge i u svom centru održava redovne časove joge.

Održavaju se seminari i predavanja iz sledećih predmeta:

Psihologija joge – zasniva se na tumačenju dela “Joga Sutre” čuvenog mudraca Patanđalija iz 2. veka naše ere. Razmatra kretanje svesti tokom njenog razvoja na putu oslobođenja.

Fiziologija suptilnih tela u jogi sa osvrtom na Kundalini Šakti – Psihofiziologija energetskih centara – čakri, kao i vrsta energija ( Prana) i psihičkih kanala ( Nadija), na energetskom i drugim suptilnijim nivoima postojanja. Značenje i značaj Kundalini snage.

Pranajama – tehnike disanja u jogi, sa osvrtom na fiziologiju dubokog jogičkog daha. Preventivne i terapeutske vrednosti jogičkog disanja.

Evolucija svesti prema učenju joge – na koji način se implicitni svemir razotkriva i odvija i koji su presudni faktori za njegovo pojavljivanje i postojanje u eksplicitnom redu. Paralela sa holografskim modelom uma i vasione.

Vedska tradicija – upoznavanje sa glavnim filozofskim pravcima u drevnoj Indiji. Vrste joge. Učenje prema Sanatana Dharmi. Upoznavanje sa životima i delima čuvenih indijskih jogija.

Teorija vibracija u jogi – ‘’Na početku beše Bog ( Brahman) i sa njim beše Reč ( Vaak). Svojim Umom on se sjedinio sa Vaak i tako je začeo’’. Kada su pojam – Nama i objekat – Rupa, bili Jedno. Objektivni svet kao projekcija kosmičke imaginacije. Nauka Mantra joge.

Svara Joga – disciplina koja se bavi otkrivanjem kosmičkih ritmova i nastoji da putem prakse uskladi individualni ritam aspiranta sa univerzalnim ritmom. U pozadini svakog udaha i izdaha stoji određen kosmički ritam.

Principi vežbanja Asana – u čemu je razlika između joga položaja – asana i gimnastičkih vežbi. Koji su to principi na kojima se zasniva svaki joga položaj. Umeće pravilnog određivanja redosleda vežbanja na časovima joge.  Određivanje i postavljanje strategije vežbanja.  Uloga i način disanja u asanama. Neophodnost opuštanja između joga položaja.

Terapeutska svojstva i kontra indikacije asana – upoznavanje sa profilaktičkim i terapeutskim delovanjem asana, pranajame i joga relaksacije ( joga nidre). Definisanje kontraindikacija asana i tehnika pranajame prema zdravstvenom problemu vežbača. Upoznavanje sa funkcionalnom anatomijom glavnih mišićnih grupa u korelaciji sa asanama.

Joga Nidra – teoretsko i praktično upućivanje u svet progresivne i duboke jogičke relaksacije – Joga Nidre.

Metod S.N.Lazareva – upoznavanje sa metodom rada čuvenog savremenog ruskog duhovnika.

Osnove Ayurvede i joga dijetetike – osvrt na Ayurvedu – drevnu indijsku medicinu. Osnovno prepoznavanje tipova ličnosti prema Ayurvedi, kao i opšta uputstva koja se u skladu sa tim daju u pogledu vrsta asana, kao i načina ishrane. Upotreba lekovitih začina i opis nekih lekovitih trava iz bogate ayurvedske farmakognozije.