Walter Thirak Ruta – maj 2014.

31.05. i 01.06.2014 je Walter Thirak Ruta, yoga achariya ( majstor joge) iz Pramiti škole joge iz Ventimilje, Italija, instruktorima i vežbačima Vidya Yoga škole, održao kurs na temu: ”Tapas – umnožavanje snaga duše”. Danas je jako teško naći joga škole koje su u svom učenju izbalansirale duhovnu sa fizičkom disciplinom. Ili je naglašen samo fizički aspekt vežbanja, koji zanemaruje spiritualni deo joge, ili je potenciran samo duhovni aspekt, a zanemaren fizički, koji često vodi u dogmu. Kod ovog učenja, koje je Walter Ruta Thirak predstavio na intenzivnom seminaru, smo imali prilike da se osvedočimo da je balansiran pristup moguć i potreban, na kraju, to je joga.

Walter Ruta Thirak, je učenik poznatog jogija, utihlog mudraca sa juga Indije – Šri Šri Šri Satčidanande.

Sri Sri Sri Satchidananda i Walter Thirak Ruta

Sri Sri Sri Satchidananda Yogi je u Indiji smatran za svetca i proroka. Nikada nije sekao kosu vec je nosio uvijenu oko glave kao turban. Živeo je 97 godina, mada usled nedostatka preciznih anagrafskih podataka neki smatraju da je uveliko prekoračio stotu. Napustio je telo 2006. godine.

Sri Sri Sri Satchidananda Yogi je gladovao pune dve godine, od 1970 do 1972 ( pio je samo običnu vodu i vodu iz ploda kokosa).

U Evropi je postao poznat kao ” Utihli Jogi” zbog zaveta ćutanja ( Mauna Vrata), odnosno više od 50 godina života provedenih bez i jedne izgovorene reči. Na pitanje jednog novinara “zašto ste se odlučili na Zavet Ćutanja?” Swamiji je odgovorio ” Tišina je Bog. Samo iz tišine se može čuti Zvuk Svemira “

Walter Thirak Ruta, je sertifikovani učitelj joge, i direktan učenik i sledbenik Utihlog Jogija iz Madrasa Sri Sri Sri Satchidanande. Držeći se dosledno učenja svog gurua podučava na redovnim kursevima u svojoj Školi Joge Pramiti, koju je osnovao u italijanskom gradu Ventimiglia. Razvija i verno prenosi ono što je naučio primenom u praksi i neprekidnim istraživanjima, što dovodi do revalorizovanja uloge joge na Zapadu – ne samo kao discipline za poboljšanje zdravlja već i kao puta inicijacije.

Autor je raznih tekstova i knjiga o jogi. Organizuje i vodi joga seminare u Italiji, Francuskoj, Švajcarskoj, Portugaliji i Indiji. www.scuolayogapramiti.it