Predsednik Evropske Joga Alijanse – Carlos Miguel Perez Vasudeva, April 2009.

Krajem aprila 2009., na samoj završnici sedmomesečnog kursa za obuku joga instruktora u Vidya Yoga školi, održan je seminar  ”Joga i Kineziologija”. 

Seminar je držao Karlos Miguel Perez, predsednik Evropske Joga Alijanse, najveće i najznačajnije joga asocijacije joga učitelja u Evropi. Karlos je joga ačarija – majstor joge, sa preko 45 godina iskustva u vežbanju joge.

Seminaru je prisustvovala i sekretar za slavenske zemlje pri Evropskoj Joga Alijansi – Oksana Sivakivska iz Kijeva.

Tom prilikom su uručeni sertifikati Vidya Yoga škole, kao i sertifikati Evropske Joga Alijanse, onim  instruktorima koji su odlučili da postanu članovi ove velike i značajne Asocijacije Joga Instruktora u svetu.

Intrevju sa Karlosom Miguelom Perezom

Dr. Džordž Gudhart, američki kiropraktičar, je otac Primenjene Kineziologije, podseća Karlos Miguel Perez. On je 1960. godine, otkrio, da su informacije prikupljene na osnovu mišićnih testova, u stanju da daju sliku o našem zdravstvenom stanju. Znači, da slabi mišići kod pacijenata, mogu poslužiti kao dijagnostički metod u otkrivanju obolelog organa.

Kineziologija, ili primenjena kineziologija, se zаsniva na testiranju mišića, da bi dobili informacije, koje se odnose na fizičke, hemijske i emotivne funkcije. Potom se određenim postupcima, podstiču prirodna svojstva organizma ka samoisceljenju.

Po kineziologiji je svaki mišić povezan sa određenim organom, kao i sa energijom koja protiče čitavim telom, kanalima, koji se nazivaju meridijanima. Ako mišićni test ukaže na disbalans u mišiću, to govori o stresu koji se nalazi u određenom organu, a koji korespondira sa tretiranim mišićem, kao i blokadom u odgovarajućem energetskom kanalu.

Kineziologija je u stanju da dopre do duboko potisnutih emocija, koje se nalaze u podsvesnom nivou i nivoima ćelijske memorije, pomoću jednostavnih mišićnih testova i da ih oslobodi. Zajedno sa Jogom, osposobljava praktikante da steknu neophodnu senzitivnost, kako bi bili u stanju da ” čuju” potrebe tela, izbegavajući na taj način moguće stresne situacije.

Seminar se odnosio na jogu i kineziologiju. Kakva je korelacija između ove dve discipline?

Pomoću tehnika kineziologije, u stanju smo da dijagnostikujemo funkciju svake čakre posebno, ističe Miguel Perez.
Poznavanje kinezilogije pomaže svakom ozbiljnom joga instuktoru, da proverava zdravstveno stanje učenika. To omogućava najbolja rešenja u određivanju joga položaja i tehnika disanja.
Radeći sa pacijentima, koji meditiraju i vežbaju jogu primetili smo da su mnogi u stanju da savršeno izvode vežbe, ali su im neki položaji teže išli. Jednostavno neki mišići nisu želeli da se dovoljno opuste, kako bi se položaj savladao.
Ne poznavajući mogućnosti kineziologije, ti joga vežbači su istrajavali u vežbanju, ne znajući zašto im telo pri nekim položajima pruža otpor i zašto nisu u stanju da usavrše određene asane ( joga položaje). Kada smo taj problem dublje analizirali, primetili smo da je u njegovoj osnovi blokiran stres, nastao kao posledica neke ranije povrede. Sve dok se taj program ne otkloni i ne spozna, telo će automatski da se štiti onako kako najbolje zna. Da održava pojedine mišiće i fascije zgrčenim, ne prepoznajući da se na taj način izlaže dodatnom stresu i mogućem povređivanju.

Naš sagovornik podseća da su rana istraživanja iz oblasti akumpunkture, kao i drugih alternativnih metoda lečenja pokazala da svaki organ u telu poseduje određenu neurološku povezanost sa korespondirajućim mišićem u telu, spinalnom segmentu, akupunkturnim meridijanom, kao i setom limfnih žlezda. Tako, jetra koja je najviše zaslužna za pročišćavanje krvi u organizmu,  je neurološki povezana sa pektoralnim mišićem, koji se nalazi na prednjoj strani grudnog koša i zadužen je za pomeranje ruku. Spinalno područje, koje prenosi nervni impuls između mozga i jetre, se nalazi na sredini leđa ili srednje torakalnom delu. Postoje i specifični energetski kanali – meridijani, i jedan od njih je zadužen za funkciju jetre. Ovo, podseća na strujno kolo, koje se automatski isključuje kada se sistem preoptereti.

U okviru Evropske joga alijanse, kineziologija je jedna od disciplina koja je neophodna ako želite da postanete joga terapeut., zaključuje Karlos Miguel Perez.

Kakvi su vaši utisci?

Impresioniran sam toplinom sa kojom su me učenici Vidya Yoga škole dočekali, kao i njihovim poznavanjem joge. Imao sam prilike da se upoznam sa ljudima iz vaše zemlje. Zadivilo me njihovo brzo usvajanje španskog jezika, mislim da ste po tom pitanju, kao narod talentovaniji od drugih. Beograd mi se jako svideo i voleo bi ponovo da ga posetim i još bolje upoznam, kaže predsednik Evropske joga Alijanse.