Gordana Stojanović (Šri Šri Šri Satčidananda) – avgust 2008.

U dane vikenda, 29. i 30. avgusta, smo imali prilike da se upoznamo sa jednim specifičnim stilom hatha joge, u kojem se asane – joga položaji dugo zadržavaju. Seminar je vodila Gordana Stojanović,  ( gordana_stojanovic@hotmail.com )
joga instruktor iz Milana, učenica poznatog južno – indijskog jogija – Šri Šri Šri Satčidanande. Što se asane duže zadržavaju, njihovi pozitivni efekti se iskazuju na sve dubljim nivoima našeg postojanja, preko annamaja ( fizičkog tela), pranamaja ( energetskog tela), sve do manomaja koše ( mentalnog tela).  Jogi Šri Satčidananda je imao puno uspeha u isceljivanju ljudi putem tehnika joge. Bio je poznat i kao utihli jogi, jer je poslednjih 40 godina svog života proveo u ćutanju.

“Pre nego što progovoriš
Zapitaj se da li će tvoje reči
Odgovarati istini,
Da li će nekome naneti bol,
Da li su korisne i na kraju,
Da li je neophodno narušiti tišinu
Zbog toga sto želis da kažeš”.

Hatha Joga prema učenju Šri Šri Šri Satčidanande se po svom stilu razlikuje od drugih i  to, po načinu izvođenja asana, vremenu njihovog zadržavanja, kao i  po ponovljenom izvođenju iste asane u različitim varijantama. Poznata je sekvenca od 10 asana koja se u Šri Vasavi Joga Ašramu u Madrasu ( gde je Svamiđi živeo) svakodnevno izvodi, kao i za vreme njegovih sedmodnevnih seminara koje je održavao u Evropi. Tu je i ciklus od 24 Surija Namaskara ( Pozrdava Suncu), vežbe disanja ( pranajama), koncentracija (dharana) i meditacija ( dhjana). U skladu sa učenjima jogija Šri Šri Šri Satčidanande, vežba koncentracije se sastoji u posmatranju Sunca ( Surija Trataka) u zoru, kada izlazi, ili u sumrak kada zalazi. Govorio je da se, uz prisustvo iskusnog učitelja, sunčev disk može posmatrati do 3 sata dnevno što dovodi do razvijanja unutrašnjih vizija koje omogućavaju  predviđanje događaja.

Adresa ašrama u Madrasu:
Sri Vasavi Yoga Asram
Founder Sri Sri Sri Satchidananda Yogi
106, Govindappa Naicken Street,Chennai – 600 001
Instructor: Yoga Balaji D., mobile: ( + poz. iz Srbije ) 9444043418