Inicijacija 2005.

Neke fotografije prilikom boravka u Dordonji u Francuskoj, juli 2005 god. na inicijacijacijama u Bodhisatvu Avalokitešvaru i Vađrasatvu, koje je davao Karmapa.

Bio sam prijatno iznenađen kada sam u glavnom Karma Kagiju centru u Evropi, u Dordonji u Francuskoj, pored tibetanskih molitvenih valjaka, sreo pravoslavnog sveštenika. Obradovao se kada je čuo da sam iz Srbije,

pogotovo kada smo razgovor nastavili na ruskom jeziku. On je sveštenik ruske crkve u Parizu, koji je došao da vidi Karmapu.

Imućni francuski veleposednici i grofovi daruju čitava imanja budističkim zajednicama u ovom delu Dordonje. Ovo je budistička stupa, koja je pozlaćena. Visoka je nekoliko metara. Nalazi se u brdima i to ne na tako lako pristupačnom terenu. Ovo je samo jedno od mesta za tradicionalno povlačenje u trajanju od tri godine, tri meseca i tri dana. Tu se odšelnici povlače i samuju u zasebnim kućicama koje su ograđene. Jedini kontakt imaju sa svojim duhovnikom – Lamom, koji ih vodi čitavo vreme povlačenja. Vežbaju se u meditaciji (četiri puta po tri sata meditiranja dnevno), izučavaju budističke sutre i nakon prve godine vežbaju jogu.