Međunarodni dan joge 2019.

Mi stariji se sećamo kakav je status joga imala u Jugoslaviji i Srbiji. Kako je jedan stariji kolega primetio, kada smo u organizaciji Indijske Ambasade u Beogradu obeležavali Međunarodni Dan joge (MDJ) 2016 – te godine prvi put ispred Narodne Skupštine, ’’u tom istom zdanju (Saveznoj Skupštini) je svojevremeno trebalo da se pokrene inicijativa da se izglasa zabrana za jogu, a vidi sada, nakon nekoliko godina, ispred tog istog zdanja slavimo Međunarodni dan joge’’.

Zahvaljujući aktivnom zalaganju Indijske Ambasade u Beogradu, kao organizatoru MDJ. bila su nam otvorena vrata Gradske Skupštine, kada su predstavnici joga škola u dva navrata (2016. i 2017. god.) održali kratka predavanja iz oblasti joge i ajurvede.

Iz ambasade su upućivali zvanične dopise gradolnačenicima gradova u Srbiji u kojima se joge afirmisala, da učiteljima joge odrede javni prostor gde će se obeležavati MDJ.

Kada se upoznamo sa delom teksta koji sledi i koji je napisao novinar gosp. Branislav Korkodelović, povodom obeležavanja prvog MDJ, biće nam jasniji razlozi nastojanja Indijske vlade da se ova drevna disiplina populariše. U Indiji je pre par godina formirano posebno Ministarstvo za Jogu i Ajurvedu (Ayush) što dovoljno govori o značaju koji se jogi pridaje.

Njihova vlada poslednjih godina stipendira boravak joga instruktora u Indiji u jednom od najboljih naučno-istraživačkih Joga centara – Vivekananda Kendra Patrika. Podmiruje ne samo troškove jednomesečnog joga kursa i smeštaja, već i pokriva troškove povratne avio karte do Bangalorea. Ove godine je otvoren konkurs za više perioda zaključno sa februarom 2020. Dosta instruktora Vidya Yoga škole je zahvaljujući saradnji sa Indijskom ambasadom u Srbiji, otputovalo u Indiju na obuku.

Protokolarni joga čas je vodila Ivana Lončar. Priložene fotografije pokazuju obeležavanje drugog MDJ u Beogradu, ispred Narodne Skupštine 2016. god. kao i predavanja u Gradskoj Skupštini.

Dragan Lončar
Vidya Yoga