Yoga nidra – Suzana Vučanović

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 3740
  • File Size 395.45 KB
  • File Count 1
  • Create Date 12. December. 2016.
  • Last Updated 14. May. 2023.

Yoga nidra – Suzana Vučanović

Sažetak

UVOD

Napetost predstavlja svakodnevnicu velikog broja ljudi, iz nje nastaje stres a iz stresa razvijaju se mnoge bolesti od kojih su mnoge neizlečive ili imaju smrtonosan ishod.

Mnogi ljudi će reći da nema načina da se odmore i da često puta se posle spavanja osećaju gore nego da nisu ni spavali.Sve češće pribegavaju lekovima za smirenje i spavanje, kao raznim drogama i alkoholu. S druge strane dobra stvar života u dvadeset prvom veku je dostupnost informacija i znanja. Danas više nego u bilo kojem vremenskom razdoblju iz prošlosti u stanju smo da, ako imamo taj poriv da pronađemo mir, možemo pomoći sebi pa čak i drugima.

Ako se vratim na napetost i uznemirenost koje se gomilaju u čoveku tada nesumnjivo dolazim do zaključka da je yoga nidra najbolji i najlakši način da čovek dosegne dublje nivoe sebe. U prevodu yoga nidra znači psihički (svesni) san yogina,a Swami Satjananda ju je definisao kao relaksaciju postignutu sabranošću uma. Jedinstvo sa božanskim postiže se u stanju svesnosti –svesnosti o identifikaciji sa telom. Yoga nidra je sistemski metod kojim se postiže potpuno fizičko, mentalno i emocionalno opuštanje.

Cilj koji se njome postiže jeste odmor, relaksacija i samoiscelivanje. Relaksacija nije ograničena sa osećanjem već umirenošću uma gde je proces razmišljanja u prekidu i um je stopiran. Relaksacija ne podrazumeva spavanje. Relaksacija podrazumeva osećaj blaženstva –neograničeno blaženstvo u otkrivanju sebe. A taj osećaj opušta unutrašnje biće. Yoga nidra je zato yogičko spavanje gde je yogi svestan svega i um je stopiran. To je dinamičko spavanje.

U toku yoga nidre osoba ima utisak da spava dubokim snom. Zapravo telo je opušeno i osoba je fikusirana i potpuno svesna tela koje spava. Osoba je svesna dok se telo nalazi u stanju duboke relaksacije. Ovo stanje se postiže kada se um nalazi u alfa stanju. Tada podsvest i svest komuniciraju između sebe. Um je podešen da prodre u dublje područje života izvan spoljašnjih iskustava. Ovakav vid unutrašnje svesnosti koja je isključena od spoljašnjeg sveta je moćna i može se primeniti na različite načine u životu za srećniji život za npr. promenu navika, povećanje memorije, kreativnosti, budnosti, bistrine, izlečenje bolesti i sl.