Yoga kroz odnos učenik–učitelj – Snežana Lazarević

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 550
  • File Size 0.00 KB
  • File Count 1
  • Create Date 13. December. 2016.
  • Last Updated 11. May. 2023.

Yoga kroz odnos učenik–učitelj – Snežana Lazarević

Sažetak

Aspekti joge

Joga, kao i svaka nauka, konstantno evoluira. Ali joga nije samo nauka. To je način i filozofija života koja sve više i više postaje otvorena za interpretaciju, jer dobija široku popularnost. Joga je drevna praksa koja je nastala u Indiji oko 3000 p.n.e. U isklesanom kamenu prikazane su joga asane koje se mogu naći u dolini Inda. Ova disciplina počela je da se razvija kao način da se postigne harmonija između srca i duše, na putu ka božanskom prosvetljenju. Usput, otkriveno je da ima praktičnu korist u lečenju mnogih bolesti kao što su dijabetes, visok krvni pritisak, ublažavanje fizičkih povreda i hroničnih bolova. Dobrobit koji ima na zdravlje jedan je od razloga zašto se joga širi Zapadom i postaje sve popularnija van Indije u mnogim različitim kulturama.

Prema Patanjali-ju postoji osam stepena joge. Prvi stepen se sastoji od etičkog sistema koji obezbeđuje da se jogin povezuje na harmoničan način sa zajednicom i okruženjem. Etička pravila su: ahimsa (ne-nasilje), satya (biti iskren), asteya (ne krasti), brahmacharya (imati odnos samo sa svojim partnerom), aparigraha (uzdržavati se od pohlepe). Drugi stepen se sastoji od pravila koja obezbeđuju da telo i um jednom pročišćeni, ne budu ponovo uprljani. Pročišćavanje u jogi nema nikakve veze sa puritanstvom. Umesto toga ono se odnosi na podložnost tela i uma.

Podložnost je osobina tela odnosno uma da ga okolina uslovi ili ostavi traga na njemu. Pravila uključuju : shaucha (fizičku i mentalnu čistotu), santosha (zadovoljstvo), tapas (jednostavnost), swadhyaya (proučavanje svetih tekstova), ishwara pranidhana (prihvatanje postojanja uzvišenog Bića). Prva dva stepena se u početku implementiraju spolja i formiraju osnovu iz koje se preduzima praksa. Kada se bolje upoznamo sa jogom oni postaju naša druga priroda i ispoljavaju se kao sastavni deo ličnosti.