Upanišade – Marija Milićević

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 1234
  • File Size 0.00 KB
  • File Count 1
  • Create Date 13. December. 2016.
  • Last Updated 11. May. 2023.

Upanišade – Marija Milićević

Sažetak

Aranjake

Aranjake, ili „učenja iz šume“, koja su po svojoj prirodi veoma slična Brahmanama, su zamišljene kao ritualne „knjige“ za ortodoksnog brahmina koji se povukao u šumu (aranju) radi samačkog života, posvećen životu sa tihom kontemplacijom i ritualima misticizma. Ti stanovnici šuma – koji će se kasnije zvati vanaprašte – su prvi korak u sve snažnijem trendu stare Indije ka samoodricanju od sveta (sannyasa). Većina aranjaka su izgubljene, ali su do današnjih dana sačuvana sledeće: Aitareja-aranjaka i Kaušitaki-aranjaka (oba pripadaju Rig-vedi), zatim Tatirija-aranjaka (koja pripada crnoj Jadžurvedi) i Brihad-aranjaka (koja pripada beloj Jadžur-vedi). Do danas nisu sačuvane aranjake iz sama-vede i atharva-vede. Te „knjige“ iz šuma, koje su smatrane suviše uzvišenim ili svetim da bi bile prenošene usmenim putem u selima ili gradovima, su pripremile teren za još ezoteričnija učenja na osnovu upanišada i za kasniju joga tradiciju u svom asketskijem obliku.

Početak upanišadske epohe

Izgleda da su začeci najstarijih upanišada – Brihad-aranjakaupanišada, Čandogja-upanišada, Kaušitaki-upanišada, Aitarejaupanišada i Kena-upanišada – nastali pre više od 3 hiljade godina.

Upanišadski mudraci su bili inicijatori onog što će postati ideološka revolucija. Oni su uveli veda ritual u obliku intenzivne kontemplacije ili meditacije.