Upanišade – Kristina Matić

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 2049
  • File Size 194.41 KB
  • File Count 1
  • Create Date 13. December. 2016.
  • Last Updated 11. May. 2023.

Upanišade – Kristina Matić

Sažetak

KRAĆE I KASNIJE UPANIŠADE

Začeci najstarijih upanišada – Brihad-aranjaka-upanišada, Čandogja-upanišada, Kaušitaki-upanišada, Aitareja-upanišada i Kena-upanišada – nastali pre više od 3 hiljade godina. Upanišadski mudraci su bili inicijatori onog što će postati ideološka revolucija. Oni su uveli veda ritual u obliku intenzivne meditacije i unutrašnje obožavanje kao glavnom sredstvu za sticanje transcendentalnog znanja.

Upanišadski mudraci su vodili računa da to pronicanje prenose na promišljen način – u ezoteričnom ambijentu koji zahteva adekvatnu inicijaciju. To se sugeriše samim pojmom „upanišad“, koji označava „sedenje u blizini“ svog učitelja. Upanišadska učenja nisu bila javno znanje, a od onih koji su želeli da ih čuju se očekivalo da mudracima pristupaju sa odgovarajućim poštovanjem i poniznošću. Ako ne bi došli dobro pripremljeni, oni su morali da se podvrgnu višegodišnjem učeništvu pre nego što bi im bilo prenošeno bilo kakvo prikriveno znanje.

Postoji više od dve stotine Upanišada i većina ih je prevedena na engleski. Najraniji radovi nastali su pre skoro četiri milenijuma, a najsvežiji sveti zapisi iz tog žanra pripadaju našem stoleću. Hindu tradicionalisti, nakon spiska datog u 500 godina starom Muktika upanišadu, generalno priznaju 108 upanišada.
Najstarije osnovne Upanišade se mogu rasporediti u grubi hronološki redosled na sledeći način:

Prvu grupu čine upanišade:
Brihad-aranjaka, Čandogija, Taitirija, Kaušitaki, Aitareja, Kena (ili Talavakara) i Maha-narajana.

Drugu grupu čine:
Kata, Švetašvatara, Iša, Mundaka, Prašna, Maitrajanija i Mandukija upanišade.
U današnje vreme, ta najdragocenija učenja su dostupna u obliku džepnih knjiga.