Uloga yoge u izgradnji zdravih kostiju – Ana Đuričić Mirković

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 1675
  • File Size 0.00 KB
  • File Count 1
  • Create Date 12. December. 2016.
  • Last Updated 13. May. 2023.

Uloga yoge u izgradnji zdravih kostiju – Ana Đuričić Mirković

Sažetak

“Osteoporoza je, zapravo, inteligentan odgovor našeg tela na dugogodišnju neravnotežu i stresove.” – Susan Brown, Ph.D., Better Bones, Better body.
“Redovno vežbanje je samo po sebi moćan lek koji pomaže u ublažavanju svih negativnih promena kroz koje žene prolaze u svom srednjem dobu. – Carol Krucoff,Healing Moves:How to Cure, Relieve and Prevent Common Ailments with Exercise.

Skelet je naš sistem podrške i obezbedjuje fundamentalnu strukturu ljudskog tela. Kosti omogućavaju da stojimo uspravno i da se krećemo kad se mišici koji su pričvršćeni na njima grče i opuštaju. Kosti takodje štite naše vitalne organe. Guste kosti lobanje štite mozak, tanka rebra štite srce i pluća i istovremeno omogućavaju grudnom košu da se širi i skuplja u procesu disanja.

Stanje kostiju za vreme menopauze odražava konvergentne uticaje različitih zdravstvenih faktora. Tu spada-zdravlje pri rodjenju (kombinacija genetike, zdravlje majke i njenog nutricijskog statusa). Podjednako je važan i naš nutricijski unos kao i vežbanje tokom zivota. Faktori koji se ticu stila života, stres, uzimanje lekova, sekundarni dim kome smo izloženi, zagadjenje životne sredine i smanjena izloženost sunčevoj svetlosti takodje utiču na zdravlje naših kostiju.