Ulazak u hiperprostor – Ana Vuković

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 2064
  • File Size 0.00 KB
  • File Count 1
  • Create Date 12. December. 2016.
  • Last Updated 13. May. 2023.

Ulazak u hiperprostor – Ana Vuković

Sažetak

Ulazak u hiperprostor

The Intention Experiment – Lynne McTaggart
Poglavlje 5: Entering Hyperspac
e

U hladnom manastiru, visoko na Himalajima severne Indije, u zimu 1985. godine, grupa tibetanskih monaha mirno je sedela, duboko u meditaciji. Iako su bili oskudno obučeni, nisu primećivali temperaturu sobe koja je bila blizu nule. Monah bi prolazio izmedju njih i zaogrtao ih čaršavima natopljenim hladnom vodom. U takvim ekstremnim uslovima čovek bi inače pao u šok, a telesna bi mu se temperatura strmoglavo spustila. Ako telesna temperatura padne za samo 11°C, osoba ubrzo gubi svest i više ne daje znake života. Ali, monasi nisu drhtali-počeli su da se znoje.

Para se dizala s mokrih čaršava,a za jedan sat su bili sasvim suvi. Pomoćnik ih je zamenio novim, natopljenim ledeno hladnom vodom. Do tada su tela monaha postala vruća poput peći. Čaršavi su bili osušeni kao i oni pre njih.

Tim naučnika, pod vođstvom Herberta Bensona, kardiologa na Univerzitetu Harvard, posmatrao je monahe pomoću medicinskih aparata kako bi saznao koji su telesni mehanizmi odgovorni za stvaranje takve toplote. Benson je godinama istraživao uticaje meditacije na mozak i telo. Pokrenuo je ambiciozni istraživački program: proučavao je budiste, na nekoliko udaljenih lokacija širom sveta, koji su proveli mnogo godina primenjujući slične discipline. Tokom jednog putovanja na Himalaje Benson je snimio monahe, zaogrnute samo tankim šalovima, kako provode noć, u februaru, na obronku na 4500 m nadmorske visine. Film je prikazivao monahe kako spokojno spavaju celu noć – bez odeće i zaklona.