Tehnike Agni Sara Uddiyana Bandha i Nauli – Svetlana Cvetanović

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 2421
  • File Size 817.79 KB
  • File Count 1
  • Create Date 12. December. 2016.
  • Last Updated 14. May. 2023.

Tehnike Agni Sara Uddiyana Bandha i Nauli – Svetlana Cvetanović

Sažetak

AGNI SARA

Agni sara ili „raspaljivanje vatre“ je vežba disanja, abdominalna vežba i moćni stimulans za abdominalno-pelvično zdravlje. Kada je izvedena sa punom pažnjom, i u adekvatnoj meri u sklopu dnevnog treninga, pokreće unutrašnju vatru u telu više od bilo koje druge vežbe. Međutim, pre nego što probamo da je izvedemo, najpre ćemo raditi vežbu za trening koja nas upućuje u pravom smeru, a zatim ćemo raditi umerenu verziju vežbe koja je pristupačna svima.

AKTIVAN IZDAH

Tokom opuštenog, uobičajenog disanja, umereno se naprežete da biste udahnuli i obično se opuštate prilikom izdisanja, ali sve vežbe koje slede sastoje se od aktivnih izdaha, a u pojedinim slučajevima izdišete skroz do kraja svog rezidualnog volumena1. Da biste stekli predstavu o čemu se radi, probajte sledeću vežbu: umereno udahnite kroz nos, napućite usne i izdahnite kao da pokušavate da naduvate balon u jednom dahu. Pokušajte ovo nekoliko puta. Ako lagano izdahnete onoliko vazduha koliko je moguće pored otpora napućenih usana, primetićete da izdah prati stezanje mišića celog torzoa, uključujući abdominalne mišiće, interkostalne mišiće grudnog koša i mišiće u dnu karlice.

Najpre ćete primetiti kako abdominalni mišići pritiskaju opuštenu dijafragmu na gore (i istiskuju vazduh) dok je grudni koš u relativno fiksiranom položaju; zatim ćete primetiti kompresiju grudnog koša ka unutra; i najzad pri kraju izdaha, osetićete kontrakciju karlične dijafragme. Ovakav sled događaja će se desiti i ako normalno izdišete, ali stvaranje otpora zahvaljujući napućenim usnama utiče da mišićni napori budu mnogo očigledniji.