Staroslovenski Bogovi – Milica Jovčić

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 1810
  • File Size 1.41 MB
  • File Count 1
  • Create Date 12. December. 2016.
  • Last Updated 13. May. 2023.

Staroslovenski Bogovi – Milica Jovčić

Sažetak

POREKLO SLOVENA

Danas se smatra da su Sloveni grupa naroda koja početkom XXI veka naseljava trideset pet posto teritorije Evrope i veliki deo Azije. Deli se na tri grupe Istočne Slovene (Rusi, Belorusi i Ukrajinci), Zapadne Slovene (Poljaci, Česi, Slovaci i Lužički Srbi - poslednje neki autori smatraju naslednicima Baltičkih
Slovena) i Južne Slovene (Srbi,Hrvati,Slovenci, Makedonci i Bugari uz Crnogorcei Bošnjake kao pripadnike ove grupe naroda, unovije vreme osamostaljene). Četvrta grupa, nekadašnji Pomeranijski, Polapski ili Baltički Sloveni, danas više ne postoji, već je u potpunosti germanizovana, izuev Lužičkih Srba.

O STARIM SLOVENIMA

Pod pojmom Drevni Sloveni smatraju se narodi i plemena Slovena pre primanja hrišćanstvaili u početku pokrštavanja. Sloveni pripadaju grupi indoevropskih naroda koje neki nazivaju i arijevskim narodima. Ova grupacija naroda dobila je ime indoevropski jer se smatra da je njihovo prvobitno stanište bila teritorija današnje Indije, oblast Arije (odatle naziv arijevski narodi).

Postoji dosta teorija o seobama Slovena, od onih neverovatnih koje kažu da su Sloveni zapravo Hiperborejci, čija je prapostojbina bila na Severnom polu odakle su se preselili u Indiju, pa nakon toga u Evropu i od kojih su Grci preuzeli znanja o bogovima i astronomiji, do onih verovatnih koje kazuju da su se Sloveni jednostavno preselili iz Indije, preko Persije u Evropu.