Sećanje, holografsko polje mozga – Maja Prljević

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 222
  • File Size 178.97 KB
  • File Count 1
  • Create Date 8. December. 2016.
  • Last Updated 15. May. 2023.

Sećanje, holografsko polje mozga – Maja Prljević

Sažetak

Osvrt na sećanje

Svetlost memorije, odnosno bolje rečeno – svetlost kojom memorija osvetljava stvari, najslabija je od svih svetlosti. Nisam baš siguran sanjam li ili je to sećanje, jesam li živeo svoj život ili ga sanjao. Baš kao i snovi, i memorija me čini duboko svesnim nerealnosti, prolaznosti sveta, kratkotrajnog odraza u toku vode.

Eugène Ionesco

To što ti se dogodilo privid je događaja iz prošlosti

Tek smo završili gledanje videosnimka filma Schindlerova lista. Do detalja smo raspravljali o pitanju devojčice u crvenom kaputu. Obraćate mi se sa pitanjem da li je ponovo moguće videti tu scenu. Slažem se i premotavam traku nazad na to određeno mesto. Ponovo gledamo scenu. Slike su kao u nekoj čaroliji identične kao i prvi put. Videozapis nije zabeležio samo film sa televizije, već je snimio sve dok je bilo trake. Videotraka „pamti“ slike i može da ih ponovo prikaže na naš zahtev. Zar nije tehnologija predivna!

U sličnom procesu beleži se stvarnost, njene slike prikazuju nam se neko vreme nakon događaja. Logično je da se nešto što je zabeleženo i viđeno ranije može pogledati ponovo kasnije. Da li je moguće da su naša životna iskustva sačuvana negde u mozgu poput velikih nizova videotraka? Da li se može Bohomovski IMAX prikazivati više puta? Ukoliko je tako, zamisao o tome da živite unutar simulacije dobila bi na važnosti. Pogledajmo šta mislite o sledećim anegdotama iz književnosti. Siguran sam da će vam se svideti predah od ove teške nauke.