Samadhi – Rade Anđelković

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 373
  • File Size 0.00 KB
  • File Count 1
  • Create Date 8. December. 2016.
  • Last Updated 15. May. 2023.

Samadhi – Rade Anđelković

Sažetak

Šiva je simbol ultimativnog stanja postojanja/nepostojanja, pojavnog/nepojavnog. “Šiva je van atributa prakritija, van nada, bindu i kalaa ali takođe i van izvora iz kog oni potiču; večan i sveprisutan, nepromenljiv, nedostižan osim putem joge (unije).” (Šrimad Devi Bhagavatam). Nemoguće ga je spoznati ograničenim umom. Šivaisti se mole Šivi; Višnuisti, Višnu; Vedantisti, Brahmanu; Šaktisti i tantrici, Šakti; pratioci Samkhya filozofije, Puruši. To su sve imena za istu realnost.

Strahopoštovanje prema Šivi potiče od Veda gde se on zvao Rudra. Šiva mantra je nastala posle Rig i Atharva Veda. U Vedama, Rudra je opisivan kao divlji “prirodnjački bog”, koji kontroliše elemente prirode. Za njegovo poreklo se misli da je Dravidijansko, pa su ga kasnije usvojili pripadnici Kapalika tradicije.
Tek posle 200. pne. u Jađur Vedi on preuzima formu Šankare, Šive i Mahadeve i smatraju ga Išvarom (kosmičkom dušom).

U Atharva Vedi i Brahmanama, Rudra nosi ime Pašupati, gospodar životinjskih instikata. Do vremena Upanišada postaje sam kreator. Šiva predstavlja princip svesti. Kroz njegov primer, kako je osmišljen i kako se kretao kroz istoriju, vidimo evoluciju individualne duše od primalnih nagona do prosvetljenja. Šiva i guru su sinomi koji ukazuju na postojanje vrhovne svesti i realnosti. Ona se nalazi u svakome a opet je van svakog tela i predmeta. Kada se shvati ta vrhovna realnost onda nam postaje poznat Šiva tj. unutrašnji guru. Takva osoba stiče pravo da ga nazivaju guruom.