Program vežbanja asana br. 5, Jelena Stojković

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 75
  • File Size 24.00 KB
  • File Count 1
  • Create Date 15. June. 2023.
  • Last Updated 15. June. 2023.

Program vežbanja asana br. 5, Jelena Stojković

Smestite su u udoban položaj prekrštenih nogu, Padmasanu ili Virasanu. Položaj biramo spram osećaja u datom momentu odnosno biramo asanu u kojoj se udobno osećamo u tom trenutku. Leđa treba da nam budu prava, duž kičmenog stuba, počev od repnog dela, duž celih leđa pa sve do temena glave treba da se ispravimo kao da nas neka nevidljiva spona izvlači na gore i ispravlja svaki deo tela i vraća ga u njegov ispravan položaj.

Stomak je blago uvučen, sa aktiviranom udijana bandom i mula bandom. Grudi otvorene, lopatice ka nazad privučene, ramena su povučena nazad, ali spuštena. Potrebno je da zatvorimo oči, opustimo se i fokusiramo na dah. Svesni smo prostora u kojem se nalazimo, ali je potrebno da se vratimo u sebe i povežemo sa sobom, svojim duhom i svojim telom, i dovedemo unutrašnje biće do prisutnosti unutar sebe.

Dišemo polako i osećamo svaki udah i izdah u svom telu i pri svakom udahu opuštamo svaki deo svoga tela počev od temena, čela, očiju, ušiju, obraza, nosa, usta, brade, vrata, grudi, ruku, gornjeg, donjeg stomaka, butina, kolega, listova i stopala. Kada smo opustili svaki deo svoga tela, možemo nastaviti i sa Udjaji disanjem koje može biti čujno, ali i ne mora, to je individualno.

Nekoliko trenutaka boravimo u ovom položaju i trudimo se da produžavamo svaki udah i svaki izdah. Kada smo spremni za vežbanje, pre nego što počnemo, duboko udahnemo i izgovorimo mantru Om mantru tri puta. Kada završimo izgovaranje mantre Om, spojimo dlanove u Namaskar ispred srca i otvorimo oči, i osetimo zahvalnost u svakom pogledu, pri čemu dolazi do osećaja zadovoljstva i nasmejanosti unutar sebe, koje će se ujedno manifestovati i spolja.