Program vežbanja asana 8 – Katarina Todorović

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 107
  • File Size 24.00 KB
  • File Count 1
  • Create Date 15. December. 2016.
  • Last Updated 15. May. 2023.

Program vežbanja asana 8 – Katarina Todorović

U ovom seminarskom radu proći ćemo kroz set asana koji je dat u sadržaju rada. Opisaćemo kako se ulazi i izlazi iz položaja, koje je poreklo reči svake asane, koja su njena dejstva i kontraindikacije, i koje čakre stimulišu.

Pre nego što krenemo sa radom, sednemo u položaj prekrštenih nogu, udobno se smestimo. Leđa su nam prava, stomak blago uvučen i grudi isturene. Mula banda i blaga udijana banda su aktivne. Ramena su blago zarolana u nazad i povučena na dole. Zatvorimo oči, opustimo se i fokusiramo na dah. Svesni smo prostora u kojem se nalazimo ali se trudimo da budemo indiferentni na zvukove, mirise i misli koje opažamo.

Povezujemo se sa svojim telom i posmatramo šta se dešava u njemu. Sa svakim udahom, prolazimo kroz telo od pristju na stopalima pa sve do temena glave skenirajući da li postoje neke blokade ili tenzije i sa svakim izdahom otpuštamo sve ono što nam više ne služi, čistimo telo i pripremamo ga za vežbanje asana. Ukoliko smo ovaldali dišemo na uđaji način. Nekoliko trenutaka boravimo u ovom položaju i trudimo se da produžavamo svaki udah i svaki izdah. Kada smo spremni za vežbanje, pre nego što počnemo, još jednom duboko udahnemo i izgovorimo mantru Om. Mantru Om ponovimo tri puta. Kada završimo izgovaranje mantre Om, spojimo dlanove ispred srca i otvorio oči.