Priprema i prevazilaženje prepreka u vežbanju joge prema Swami Krishnanandi – Eva Molnar

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 534
  • File Size 168.90 KB
  • File Count 1
  • Create Date 12. December. 2016.
  • Last Updated 15. May. 2023.

Priprema i prevazilaženje prepreka u vežbanju joge prema Swami Krishnanandi – Eva Molnar

Sažetak

VEŽBANJE

Određene promene uma koje nazivamo bezbolnim, su poput organskih nedostataka, dok su one druge, poznate kao bolne, poput funkcionalnih bolesti, s tim da ove druge proizilaze iz prvih. Funkcionalna bolest može biti direktna posledica organskog nedostatka.U samom procesu našeg znanja postoji osnovno strukturalno oboljenje , u smislu da ono što znamo ne korespondira direktno sa stvarnošću. Ovaj svet nazivamo empirijskim postojanjem, prolaznošću procesa, pre fenomenom nego nomenom. Ovakvi opisi sveta i doživljaja sveta poznati su većini filozofa. Mi ne živimo u svetu realnosti.

Naša saznanja i opažanja su lažne predstave i nisu tačne percepcije stvarnosti. Patanđali smatra da ono na šta se obično misli pod terminom Pramana ili pravo znanje jeste, na kraju krajeva, pogrešna interpretacija Istine, nastala usled određenog vida promene uma. A kada um treba da se obuzda u Jogi, onda svaku promenu treba obuzdati, čak i da se ona javi u obliku koji bismo mogli nazvati tačna percepcija. Ona je tačna samo iz našeg ugla, ali nije tačna iz ugla Realnosti kao takve. Naše znanje je pravo, samo zato što je upotrebljivo u svetu fenomena. Ono ima utilitarističku vrednost, ali nije neporecivo validno kada treba da prođe test savršenstva. Drugi procesi uma, kao što su logička dedukcija i indukcija, zaključivanje i ostali poznati metodi pravog znanja u ovom svetu, nastaju iz percepcije.

Percepcija preko čula jeste glavna avenija znanja za nas. Sve drugo je rezultat koji proizilazi iz čulne percepcije.Stoga, ni logiku, bez obzira da li je induktivna ili deduktivna, ne možemo smatrati konačno validnom i dovoljnom da nam pruži znanje o Istini, s obzirom da i ona zavisi od percepcije. A percepcija se odvija kroz naša čula, a čula ne predstavljaju Stvarnost. Zato su sve percepcije koja god da je njihova priroda, i sve promene uma, u suštini psihičke transformacije. I koliko god da je Joga inhibicija onoga što predstavlja um, čak i naše znanje o spoljašnjem svetu mora postati predmetom transformacije uz pomoć vežbanja Joge.