Pregled svetih mesta (Pitha) Shakti – Jelena Kadenić

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 1604
  • File Size 0.00 KB
  • File Count 1
  • Create Date 8. December. 2016.
  • Last Updated 15. May. 2023.

Pregled svetih mesta (Pitha) Shakti – Jelena Kadenić

Sažetak

TAMO GDE TANTRA JOŠ BUJA

Tantrici se nikada nisu uključivali u religiju ni kao zaštitnici niti kritičari, ali mnogobrojne tehnike koje su razvili u svrhu poboljšanja kvaliteta ovozemaljskog i duhovnog života su se dokazale kao toliko močne da je tantrizam uticao na svaki aspekt života, uključujuči i religiju u Indiji i okolnim zemljama. Mečutim, sami tantrici su se sklanjali iz žiže pažnje, radeči svoju praksu tiho kako ne bi bili primečeni.

Neki su radili u svojim domovima, ali je zamršenost rituala i vreme potrebno da se oni obave otažavalo ovakvu praksu, tako da su mnogi preferirali da je upražnjavaju na zabačenim mestima. Najprikladnija mesta su udaljena i nude samo osnovne potrepštine, tako da privlače jedino potpune posvečenike. Štaviše, brinuči da njihova isposnička sredina neče zagarantovati dovoljnu zaštitu od radoznalih, tantrici su često namerno usvajali čudna ponašanja i imali društveno-neprihvatljiv izgled.

Na primer, Bhuta Baba je oblačio prljavu crnu odeču i odavao utisak da se hrani ljudskim mesom, a zapravo nije. Drugi tantrici kao što je Gerua Talab, nosili su sa sobom ljudske lobanje pretvarajuči se da ih koriste kao činije, kako bi kod posetilaca izazvali osečaj odvratnosti i straha.