Odnos učitelja joge i učenika etički kodeks – Željka Prole

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 313
  • File Size 302.17 KB
  • File Count 1
  • Create Date 13. December. 2016.
  • Last Updated 11. May. 2023.

Odnos učitelja joge i učenika etički kodeks – Željka Prole

Sažetak

Poštovaoci Sigmunda Frojda i oni drugi koji se ne slažu sa njegovom teorijom ličnosti i viđenjem čoveka, zajedno su okupljeni oko jedne njegove ideje a to je da je psihički život nalik ledenom bregu koji plovi morem. Mali deo brega viri iznad površine, a ogromna masa se nalazi pod vodom. Isto tako, od psihičkih procesa samo je neznatan deo svestan, a ogroman deo pripada oblasti nesvesnog. Tu se nalaze potisnute želje, ideje, predstave. Ovaj nesvesni deo psihičkog života upravlja ponašanjem čoveka. Taj nesvesni deo je čovek.

Sa druge strane zadatak joge i učitelja joge je da čoveku (učeniku) pomogne da vežbanjem, pravilnim disanjem i čistim mislima svoje nesvesno otkrije, izbaci na „površinu“, suoči se sa samim sobom i pomogne sebi u prevazilaženju problema, neodoumica, konflikta i drugih psihičkih barijera, kao i fizičkog bola. Često je taj put „topljenja ledenog brega“ koji učitelj i učenik zajedno prolaze težak, bolan, dugotrajan i zahteva mnogo strpljenja, stručnog znanja učitelja kao i ljubavi prema poslu koji obavlja, poštovnja etičkih principa učitelja, poštovanja učenika i njegove individualnosti kao i orjentisanost ka učeniku u okvirima odnosa učitelj- učenik.

Osnovna komponenta koja omogućava učeniku i učitelju da zajednički napreduju ka ostvarenju postavljenih unutrašnjih, viših ciljeva je međusobno bezuslovno poverenje i strpljenje, koje je svakako isključivo i uzročno posledično, jer ukoliko postoji poverenje, rad i strpljenje samo sa jedne strane put ka uspostavljanju lične harmonije i sreće vežbanjem joge neće biti uspešan i neće dati očekivane rezultate.