Nadum – Ivo Dolničar

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 1305
  • File Size 0.00 KB
  • File Count 1
  • Create Date 8. December. 2016.
  • Last Updated 15. May. 2023.

Nadum – Ivo Dolničar

Sažetak

U Tantri, koncept Naduma je od suštinskog značaja i iako nisam lud za superlativima, ipak bih želeo da pronađem jedan da opišem nadum: čak „veličanstven“ ili „fantastičan“ne bi bio odgovarajući. Jer nadum se odnosi na autonomni mentalni nivo koji obuhvata i koji je viši od nekoliko individualnih podređenih umova. Više nego veličanstven, ovaj koncept je bukvalno neverovatan! Ali detaljnije definisanje naduma sledi:

Reč „um“ (eng. mind) dolazi od latinske reci mens, mentis,čije značenje prevazilazi puki intelekt, kao u izrazu „mentalna aritmetika“.

U tom smislu, čuvena izreka „Mislim, dakle (jesam)postojim“(Cogito ergo sum), koju dugujemo Dekartu (Rene Descartes) u stvari postavlja više pitanja, nego što daje odgovora! „Mislim, dakle postojim“ je toliko očigledno, koliko i nedovoljno.

„Mislim“, lepo, ali ko je to „Ja“? (Ja mislim, dakle postojim. Ja -kognitivni, subjektivni element; onaj koji misli). I šta to znači misliti, šta je to mišljenje? Ovo pitanje pretpostavlja još jedan mučan, bazični problem, koji je još bez rešenja na Zapadu, a to je psiha. Pozivanje na njeno antičko grčko poreklo, psuche=„duša“, iritira naše prijatelje racionaliste, i služi samo za raspirivanje njihovih nesuglasica sa našim drugim prijateljima, spiritualistima, koji predstavljaju dve škole mišljenja, koje se jedino slažu u tome da se ne slažu, i da neumoljivo suprotstavljaju um i materiju.