Nada yoga – Marija Kljun

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 2554
  • File Size 0.00 KB
  • File Count 1
  • Create Date 13. December. 2016.
  • Last Updated 11. May. 2023.

Nada yoga – Marija Kljun

Sažetak

Rage i Ragine

„Boraveći na nebesima, Devarshi Narada, veliki pevač i mudrac među polubogovima, bio je ponosan na svoj muzički talenat i verovao je da je dostigao najviši stepen posvećenosti prema Gospodinu Vishnuu. Na to se Gospod Vishnu nasmešio i poveo Naradu na jedno mesto na nebesima, gde je on, na sopstveno zaprepašćenje otkrio da su mnoga, poput anđela svetih bića, bila potpuno razobličena. Iskrivljenih lica i osakaćenih tela, plakala su i molila se Bogu da ih izbavi takvog, prokletog, života. Kada je Narada upitao za uzrok njihove patnje, Bog mu je odgovorio, da su različite rage i ragine utelovljene u ta sveta bića, čekala da se žale Bogu, jer izvesni Narada nije poštovao pravila njihovog izvođenja, svirajući neke nečiste note, dok je izvodio bhajane, pa stoga one sada pate.

Narada je odmah shvatio svoj greh i pao pred stopala Gospoda Vishnua, moleći Ga da mu oprosti. Pun pokajanja, molio je Boga da izleči njihova razobličena lica i vrati im njihove izvorne oblike. Gospod Vishnu je rekao, da će takva obnova biti moguća, tek kada Gospod Mahadeva (Shiva) započne svoju ponudu, njegovo najčistije izvodjenje, ovih Raga i Ragina. Na molbu bogova i boginja, Nadatanu Shankara (Shiva) je zapevao. Kada je njegova divna, sveta muzika odjeknula u sva tri sveta, Svarga (Nebo), Martya(Zemlja), i Patala (Pakao), Gospod Vishnu se izgubio u potpunom duhovnom zanosu, tako da je njegovo telo počelo da se omekšava u svetu tečnu formu, što je bilo neuobičajeno videti.

Gospod Brahma je bio dovoljno brz, da ovu ambrozijsku tečnost sakupi u kamandalu (vrč) i obuzda Vrhovnog Gospoda od njegovog kosmičkog rasplinuća. Ova sveta tekućina predstavlja, izvornu reku, Majku Gangu, najsvetiju među rekama. Poprskane svetom vodom Gange, izmučena sveta bića su povratila svoje prave oblike i postala neuporedivo, božanstveno lepa.“