Mogućnost eksperimentalnog izučavanja svojstava vremena – Milica Žigić

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 900
  • File Size 0.00 KB
  • File Count 1
  • Create Date 13. December. 2016.
  • Last Updated 11. May. 2023.

Mogućnost eksperimentalnog izučavanja svojstava vremena – Milica Žigić

Sažetak

Teorijski koncept

Vreme je najvažnija i najzagonetnija karakteristika prirode. Koncept vremena prevazilazi moć naše imaginacije. Nejasni pokušaji da se razume priroda vremena koje su činili antički filozofi, učeni ljudi srednjeg veka, naučnici sadašnjice, imajući sva naučna znanja i iskustva svoje prošlosti, pokazali su se bezuspešnim. Moguće je da se to događa jer vreme uključuje najdublje i potpuno nepoznate karakteristike sveta koje jedva da mogu biti predočene najhrabrijim letom ljudske mašte. Istorija izučavanja ovih karakteristika sveta donosi tijumfalnu povorku moderne nauke i tehnološkog razvoja.

U stvarnosti, egzaktne nauke negiraju da vreme poseduje bilo kakve osobine sem najjednostavnijeg kvaliteta „trajanja“ ili vremenskih intervala, čije se merenje realizuje u satima. Ovim su vremenski intervali slični prostornim intervalima. Einstein-ova teorija relativnosti je učinila ovu analogiju dubljom, uzimajući da su vremenski intervali i prostor komponente četvoro-dimenzionalnog prostora Minkowsk-og. Pseudo - Euclid-ska geometrija, kojom je određen prostor Minkowsk-og, razlikuje vremenski interval od prostornog intervala.

Po tom shvatanju, vreme je skalarna veličina i prilično pasivano. Ono samo dopunjava prostornu scenu, u odnosu na koju se odigravaju svi događaji u univerzumu. Zbog scalarnog svojstva vremena, u jednačinama teorijske mehanike budućnost nije odvojena od prošlosti; pa uzroci nisu odvojeni od posledica. Posledično, klasična mehanika uvodi u univerzum strogo determinističku, ali osiromašenu, uzročnost. Istovremeno, uzročnost je najvažniji kvalitet stvarnog sveta.