Mantra Om-Aum – Marija Senić

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 1540
  • File Size 0.00 KB
  • File Count 1
  • Create Date 8. December. 2016.
  • Last Updated 15. May. 2023.

Mantra Om-Aum – Marija Senić

Sažetak

Mantra OM/AUM

Mantra OM ili AUM je najvažnija mantra u jogi. Prema tradiciji, svaka manifestacija dolazi od Iskonske vibracije koju simbolizuje mantra OM: svi materijalni objekti, sva živa bića uključujući i svakog od nas, sva spiritualna učenja uključujući jogu, svi jezici uključujući sanskrit, sve svete knjige uključujući Vede, sve.

Sve polazi od Iskonske vibracije koju predstavlja OM. OM kao zvuk, slog (OM ili AUM) i simbol podrazumeva da su sve materijalne stvari, sve pojave i misli (istovremeno na mikrokosmičkom i makrokosmičkom nivou) stanja energije, vibracije.

OM u Sanatana Dharmi

Indijska mistička i filozofska misao prožeta je mantrom OM. Ona se pominje u Upanišadama, Tantri, Puranama, Samkhji i posebnim starim tekstovima kao što je Joga Vašišta. OM predstavlja suštinu Sanatana Dharme – Večnog puta koji je poznatiji kao Hinduizam. OM je takođe poznat i kao Mahat Mantra ili Velika mantra.

OM nije direktno pomenut u Rig Vedi, verovatno zato što je smatran suviše svetim da bi bio izgovoren ili čak zapisan. OM je prvi put pomenut, mada indirektno, u Jađur Vedi u stihu 1:1 kao "pranava" – "pevljivi zvuk" ili "udgita" – "uzvišena pesma".

Interesantno je da nije pronađena grafički predstavljena mantra OM u dugotrajnim iskopavanjima takozvane civilizacije indijske doline (smatra se da ova civilizacija datira iz 3000. godine p.n.e. iako je verovatno i starija). Razlog verovatno treba tražiti u činjenici da su mantru OM smatrali suviše svetom da bi je na taj način predstavljali. Najstariji opisi mantre OM biće pronađeni u Upanišadama koje, smatra se, predstavljaju suštinu, esenciju znanja i učenja Veda.