Mantra i jantra – Uticaj zvuka i forme na svest – Žana Pleskonja

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 1058
  • File Size 0.00 KB
  • File Count 1
  • Create Date 12. December. 2016.
  • Last Updated 13. May. 2023.

Mantra i jantra – Uticaj zvuka i forme na svest – Žana Pleskonja

Sažetak

„BAJALAČKA“ MAGIJA MANTRE

Kao što možda ne biste ni pretpostavili po imenu, Elwin Verrier je 100% Britanac. Ovaj Anglikanski sveštenik je napustio svoje rodno tlo da osvoji Indiju, ali je sam bio pokoren s njene strane! Ne od strane Brahmanske Indije već od strane Indije drevnih plemena, Dravidianaca i drugih, davno zaboravljenih u njenim džunglama. Bio je očaran do te mere da je proveo 30 godina svog života među ovim „primitivnim domorocima“, napustivši svešteništvo i oženivši se prelepom Dravidanskom ženom, Lilom, ”meka kao mesečev zrak“, koja mu je podarila sreću i dvoje dece!

Ovaj čovek je naučio više o ovim plemenima od ma kog Indijca ili Engleza. Objavio je u svojoj fascinantnoj knjizi naslovljenoj “Une vie tribale”, Pariz 1973 (,,Plemenski Svet Elvina Veriera’’, Oksford, 1964) da dok se jednog dana vozio kroz džunglu u kabrioletu sa spuštenim krovom, u pratnji starog prijatelja Baiga, suočili su se licem u lice sa ogromnim tigrom. Elvin Verier je priznao da je bio prestravljen što je i razumljivo! „Međutim,“ pisao je „stari Baiga, sedeći pokraj njega, je ostao neuznemiren; on je mrmljao neku magičnu formulu, neku bajalicu i nekoliko minuta kasnije, tigar se tiho vratio u dubine džungle.“

Ovaj iskaz iz pouzdanih izvora oslikava, u najmanju ruku, apsolutnu veru koju Indijci imaju u moć magične formule ili mantre kako je zovu. Prirodno, neko se može protiviti da prethodno pomenuti ishod nije bio posledica mantranja već apsolutnog poverenja u njihovu učinkovitost i da je zbog toga stari Baiga ostao tako hladan, smiren i sabran i tigar je to osetio: ne možeš prevariti bebe ni životinje, posebno divlje životinje. Izostanak straha i agresivnosti u njima je inhibirao tigrov napadački instinkt. Ovo je racionalno objašnjenje koje može takođe biti i delimično tačno, jer životinje zaista namirišu strah (očigledno strah ima miris i ovo utiče na njihovo ponašanje).