Lečenje psihosomatskih poremećaja digestivnog sistema jogom – Ljubica Đurović

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 2213
  • File Size 0.00 KB
  • File Count 1
  • Create Date 12. December. 2016.
  • Last Updated 14. May. 2023.

Lečenje psihosomatskih poremećaja digestivnog sistema jogom – Ljubica Đurović

Sažetak

Šta je skolioza?

Reč „skolioza” potiče od grčke reči „skoliosis” (grč. σκολίωσις) što znači „uvrtanje, nagnutost, kosina” i definiše se kao bočna zakrivljenost kičme sa rotacijom; rebra su povezna za kičmu i kreću se zajedno sa njom. Kičma se istovremeno rotira i krivi u stranu, stvarajući krivinu u obliku S ili C. Rebra prate oba pokreta – i bočni i rotirajući.

Na strani gde je bočna krivina, rebra i međurebarni mišići se kreću postrance, razdvajaju se i rotiraju unazad zajedno sa kičmom - to je konveksni deo leđa. Na strani naspram bočne krivine međurebrani mišići su nerazvjieni i rebra su zbijena. Zbog rotacije kičme, rebra su pomerena ka napred i čine konkavni deo
leđa.

Usled ovih lateralnih i rotacionih pokreta dolazi do nepravilnosti u držanju: rebra su okrenuta, ramena nisu u ravni (jedno je više od drugog) a i jedan kuk može biti viši od drugog, što daje kriv struk. Glava ponekad nije centrirana direktno iznad karlice i celo telo može naginjati ka jednoj strani. Najočigledniji simpotmi skolioze su kozmetički, ali su veoma česti prateći efekti bol i nelagodnost. U ekstremnim slučajevima može doći i do komplikacija u radu srca i pluća.

Cilj ovog teksta je da objasni ulogu određenih asana koje mogu pomoći kod skolioze.