Jung i Joga – Pojam simbola – Tatjana Radumilo

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 4603
  • File Size 1.22 MB
  • File Count 1
  • Create Date 12. December. 2016.
  • Last Updated 12. May. 2023.

Jung i Joga – Pojam simbola – Tatjana Radumilo

Sažetak

Bler je bila veoma bogata, privlačna žena, koja je tražila terapiju koja će joj pomoći da se izbori sa svojim bračnim problemima. Imala je osećaj je da je muž sputava i zbog toga se osećala bespomoćno.

U regresiji u prošli život, Bler se prisećala da je bila muškarac, američki indijanac, koji je pripadao plemenu iz Velike doline. Prisetila se dana kada je on jednom hodao ka severu, gazeći po dubokom belom, tek palom snegu. Bler je opisivala taj pucketavi zvuk koji su njena stopala pravila u snegu i kako se odjednom osećala sjedinjena sa prirodom i svojim okruženjem i kako je iz trenutka u trenutak, bila sve smirenija uživajući u ovom jednostavnom aktu hodanja kroz taj snežni krajolik. Naslađivala se potpunom, savršenom samoćom.

Dok se šetnja po snegu nastavljala, Bler je čudila snazi ove osobe, njenom poznavanju prirode, osećaju ravnoteže, harmonije, snage i lepote. Počinjala je da ceni njegovu sposobnost sjedinjavanja sa prirodnim tokom stvari i zadovoljstvom koje je to donosilo.

Kada smo intergrisali ova sećanja nakon regresije, Bler je shvatila da su ovaj osećaj slobode i drugi prateći njeni kvaliteti baš ono što je njoj bilo potrebno u trenutnoj životnoj konfliktnoj situaciji. Mogla je da bude srećna; mogla je da uživa u samoći. Njeno zadovoljstvo nije zavisilo od njenog muža; bila je isto toliko jaka i samozadovoljna kao i on. Ovi osećaji nisu bili samo hipotetički za Bler. Ona ih je zaista iskusila. Bilo da je to samo jedno metaforično sećanje iz prethodnog života. Ono joj je omogućilo da razume i probudi najjači i najslobodniji deo sebe i da prevaziđe ono što je doživljavala kao ograničavajuće okolnosti u svom sadašnjem životu.