Joga za decu – Tatjana Glendža

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 2760
  • File Size 0.00 KB
  • File Count 1
  • Create Date 12. December. 2016.
  • Last Updated 13. May. 2023.

Joga za decu – Tatjana Glendža

Sažetak

Joga za decu

Uvod

U savremenom svetu, a sve vi{e i kod nas, ljudi postaju opterećeni uspehom na poslu, sticanjem materijalnih dobara i isticanjem na različite načine. Svakako da je potrebno da čovek obezbedi materijalnu egzistenciju jer time stiče sigurnost za sebe i svoju porodicu, ali ne da sticanje dobara bude samo sebi cilj. To će ga učiniti nezadovoqnim i nesretnim jer svo svoje raspoloživo vreme neprekidno koristi u te svrhe oduzimajući sebi pravo na predah, relaksaciju i okretanje sebi samom u cilju upoznavanja svojih stvarnih potreba. Ovakav način života prenosi se i na decu. Deca su veoma opteređena raznim aktivnostima koje im nameću roditelji, učitelji, škola i društvo u celini.

Već na početku njihovog školovawa nameće im se veoma brz tempo učenja i usvajanja novih znanja, tako da deca svo svoje slobodno vreme koriste u te svrhe. Svakako da je znanje čovekovo najveće bogatstvo, ali kako se to danas nameće deci, ono često postaje reprodukovanje činjenica koje ne mogu da se nazovu pravim znanjem. Često nam deca liče na „male mašine“ koje se naviju u ranim jutarnjim časovima da u određeno vreme rade
određene stvari: idu u školu, na sport, klavir, solfeđo, balet...

Na taj način dani postaju monotoni bez imalo iznenađenja i uzbuđenja. Svakodnevica deteta postaje bez onih osobina od kojih su satkana i sama deca, spontana i nepredvidiva. Ona postaje nezanimljiva.