Јога и вид – Милутин Илић

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 2746
  • File Size 0.00 KB
  • File Count 1
  • Create Date 12. December. 2016.
  • Last Updated 14. May. 2023.

Јога и вид – Милутин Илић

Сажетак

Јога и побољшање вида

Представе о јоги веома су разноврсне. Често се догађа да се јогом сматра само неки њен део. Следствено томе може доћи до погрешног закључивања, тако да се потпуно различите ствари могу називати њеним именом. Иако заблуде о јоги све више нестају, и даље је веома незахвално упуштати се у објашњавање тога шта је јога у целини.

Ако се задовољимо представом о јоги као целовитом систему акција и поимања помоћу којих човек може да овлада техником прелажења из нижих у виша стања свести тежећи коначном просветљењу, могуће је прихватити да се јогом баве они који, без обзира на њихов тренутни ниво свести и конкретне вежбе које раде, истрајавају на том путу.

Јасно је да нисмо сви у истом положају и да на том путу пред свима не стоје исте препреке. Сходно томе, из целовитог система требало би да се користи оно што је на достигнутом нивоу потребно.

На самом почетку, мање или више код свакога, јавља се пробем који пред нас поставља наше тело. Да би смо на вишим нивоима развоја могли у довољној мери да се бавимо развојем свести у медитативном положају, тело треба да буде спремно и способно за то. Здравом телу је довољно само развијање гипкости, снаге и издржљивости, док је у супротном случају задатак тежи.