Joga biljaka – Ljupka Živanović

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 1550
  • File Size 0.00 KB
  • File Count 1
  • Create Date 12. December. 2016.
  • Last Updated 14. May. 2023.

Joga biljaka – Ljupka Živanović

Sažetak

EMENAGOGE (Raktabhisarana karma)

Emenagoge su biljke koje potpomažu i regulišu menstruaciju i zbog toga se koriste da se tretiraju specijalni poremećaji ženskog reproduktivnog sistema, uključujući PMS, tumore i infekcije materice. Takve biljke se nazivaju raktabhisarana, ili biljke koje podstiču protok krvi, a u Ajurvedi se mogu nazvati „cirkulatornim stimulansima“.

Emenagoge su uglavnom opore do gorke biljke po ukusu koje oslobadjaju krv od kongestije, čiste zapušenja krvi i podstiču menstruaciju. One greju krv i popravljaju joj kvalitet, stimulišući srce. Mogu biti zagrevajuće ili hladeće po energiji, ali su ipak hladeće u većini.

Ženski reproduktivni sistem je direktno povezan sa krvlju; zbog toga je po prirodi Pitta. Ako nema balansa u tom sistemu, uzrok treba tražiti u povećanju ili smanjenju Pitta stanja. Naravno isti tretman ne može pomoći u oba slučaja. Emenagoge koje su hladne po prirodi su bolje za povišene Pitta menstrualne poremećaje, a tople su bolje kada je Pitta smanjena.

Više hladnih emenagoga je bolje za menstrulane poremećaje koji su izazvani infekcijama materice ili krvarenja. Takve biljke pomažu i u smirivanju visokih emocija, besa i iritantnosti. Više toplih emenagoga je bolje za odloženu menstruaciju koja je izazvana izlaganjem hladnoći, umoru ili nervozi.