Jantra simbolika i konstrukcija – Saša Radović

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 3403
  • File Size 678.03 KB
  • File Count 1
  • Create Date 13. December. 2016.
  • Last Updated 11. May. 2023.

Jantra simbolika i konstrukcija - Saša Radović

Sažetak

Jantra: simbolika i konstruisanje
Simbolika

Po tantričkoj tradiciji, sile koje vladaju u kosmosu na makro nivou su identične silama koje vladaju u svakoj individui na mikro nivou: individualno i univerzalno su zapravo JEDNO. Sve što postoji u Univerzumu postoji i u nama. Ono što nas ograničava da lako prepoznamo tu celovitost je naša navika da svet oko sebe posmatramo subjektivno i analiziramo selektivno, po delovima, pa najčešće iz vida gubimo duboku povezanost sa svime što nas okružuje, suštinsko jedinstvo Univerzuma i nas samih.

Tantra nudi sredstvo, alat, instrument za povezivanje sa univerzalnim i to preko vizuelnih simbola i metafora: jantri. Jantra je skladište, spremište duhovne suštine. Esencija spiritualnog sadržana je u jantri.

Izvorno, jantra je bila osnovna arhitektonska forma po kojoj su građeni hramovi i planirani gradovi. U tantrizmu ona je likovna konstrukcija životne lestvice: simbolična kompozicija, energetska shema, matrični kod od koga je sve sazdano. Prodirući kroz njega dobijamo mogućnost da spojimo (+) i (-) u beskonačnosti.

Jantra ne pruža intelektualno upoznavanje onoga što se zove Istina, već stvarni preobražaj čoveka u skladu s Istinom; ona je odraz Univerzuma u nama. Jantra uobličava evoluciju svesnosti i duhovnu integraciju individue koja, prolazeći različite nivoe, za sobom ostavlja polje po polje životnih izazova (simbolično) usmeravajući energiju ka središtu. To je put unutrašnjeg preobraženja za svakog ko sa njom može da uspostavi komunikaciju.