Isceljivanje kroz jogu i ajurvedu – Dušanka Jaković

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 619
  • File Size 0.00 KB
  • File Count 1
  • Create Date 12. December. 2016.
  • Last Updated 14. May. 2023.

Isceljivanje kroz jogu i ajurvedu – Dušanka Jaković

Sažetak

Klasični tekst Joga Vasistha sadrži zanimljivosti po pitanju lečenja I suočavanju tela i duha. “Bolest (vyadhi) I psihički disbalans (adhi) su izvori patnje. Njihovo odsustvo je radost,njihovo otpuštanje je oslobođenje. Ponekad se razvijaju zajedno, ponekad uzrokuju jedno drugo, a ponekad prate jedno drugo. Kod oba je koren u neznanju i slabosti. Oni nestaju kad se dostigne samospoznaja ili znanje o istini.”

Ova stavka ukazuje na mentalni uzrok bolesti,koji se prepliće sa posledicama gubitka radosti i pronicljivosti. Kad se jedno od ta dva izgubi, drugi faktori ga ubrzo prate kao posledica. Emocionalna radost I zdravlje su jedno isto, iako ih mi možda vidimo sa različitih dimenzionalnih aspekata stanja gubitka zdravlja. To je jedinstveno iskustvo, što možemo videti iz naredne stavke učitelja iscelitelja jevrejske tradicije: “Osnovni uzrok bolesti je nezadovoljstvo (nesreća) A najveći iscelitelj je radost.”

Rebbe Nachman of Breslov

Mi se ne možemo izlečiti od bolesti sve dok ne spoznamo šta znači biti zdrav. Isto tako mi direktno osećamo, kad smo nesrećni, jer intuitivno razumemo šta je sreća. Veliki Jnana Jogi, Ramana Maharši, je izjavio da "je želja za srećom dokaz večno postojeće sreće duhovnog Sopstva. Inače, kako nastaje želja za tim? Ako je glavobolja prirodna za ljudska bića, niko ne bi pokušavao da je otpusti. Želi se ono što je prirodno u čoveku: sreća, biti prirodan, sem ako nije stečeno".