Genetski determinizam i epigenetika – Sanja Čolić

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 1106
  • File Size 0.00 KB
  • File Count 1
  • Create Date 8. December. 2016.
  • Last Updated 16. May. 2023.

Genetski determinizam i epigenetika – Sanja Čolić

Sažetak

PRONAŠLI SMO KLJUČ ŽIVOTA, ALI ON NE OTKRIVA TAJNU

Zadatak savremene nauke, kao što je rekao Francis Bacon, pre vise od 400 godina, je vladanje i upravljanje prirodom. Naučnici su bili uvereni da će čovečanstvo, pomoću razumevanja materijalne sfere uspeti da vladaju prirodnom okolinom. S toga je logično, da materijalni sastav verovanja, traži ključ ljudskog života, u samom materijalnom svetu, konkretno-u genu.

U potrazi za tim ključem, genetika kao nauka, preuzela je na sebe kratkovidan zadatak da utvrdi strukturu i ponašanje fizičkih molekula koji upravljaju telima, tj. “Vozilima” koje nastanjujemo. Smatralo se, naime , da jednom kada saznanje bude ostvarilo saznanje o mehanizmima biološkog nasledja , da će biti na dobrom putu, da čoveku osigura prevlast nad prirodom. Takva znanja bi omogućila razvoj genetskog inženjeringa i pružila nauci priliku, da upravlja životom, uključujući i ljudski život.

Medjutim, ista se čudna stvar dogodila na putu ka pronalaženju ključa života, kao što se dogodila na putu ka formiranju neke, izvesne, postavke da je materija jedino što postoji. Kosmički šaljivdžija, oborio nas je još jednom kosmičkom silom globalnih razmera. Baš kad smo pomislili da ključ života držimo u šaci, kada smo pokušali otključati, odnosno otkriti tajnu, ključ se zaglavio.