Gayatri mantra – Ana Stevanović

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 1280
  • File Size 0.00 KB
  • File Count 1
  • Create Date 12. December. 2016.
  • Last Updated 13. May. 2023.

Gayatri mantra – Ana Stevanović

Sažetak

Mantra se otvara i završava Pranavom ili Omom. Ovo se na prvom mestu odnosi na trostruki aspekt Uzroka – Sveta u manifestaciji. To da postoji uzrok (Mahasakti) koji, kao univerzalno Sopstvo, sadrži univerzum unutar Sebe, obrađuje se u meditaciji koja sledi. Ovde su i Uzrok i njegova manifestacija
objekti misli. Nadabindu pokazuje uzročno stanje Moći-Sveta, koje prethodi njegovoj trostrukoj diferencijaciji predstavljeno slovima A,U,M, koja se sjedinjavaju u OM. Ova slova pretstavljaju Njegovo delovanje koje svi mogu da posmatraju.

Prvo i drugo slovo se odnose na sadašnje aktivnosti Mahasakti, kao Radikalni Vitalni Potencijal, kao i na one u prošlosti i budućnosti. M ili Rudra je hemijska akcija razbijanja kombinacija materije. To je dezintegracija forme. A ili Brahma (Brahma) je sila koja je ponovo stvara svojom večno podmlađujućom molekularnom aktivnošću tako spašavajući organizovanu vitalnost od procesa koji se neprekidno odvijaju kako bi progutali (M) njegove forme. U ili Visnu je održavalačka snaga koja stabilizuje materiju koja je samo relativno stabilno stanje energije iz koje se ona pojavljuje i u koju se konačno stapa.

Posmatrajući celokupnu sumu manifestovane energije Višnu kao Održavalac kroz prostor i vreme je teološko tvrđenje doktrine generalnog održavanja energije. Mahašakti, u svojoj Savršenoj Svesti (Cidrupini) je trostruka Moć Volje, Znanja i Akcije i manifestuje se u izgrađivanju, održavanju i dezintegraciji objekta.

Ono što sledi, kao sve drugo, je sadržano u Om, ali neke od njegovih implikacija se razvijaju u ostatku Gajatri mantre (Gayatri-Mantra). Om posmatran kao zvuk (Dhvani) je približno prirodno ime prvog pokreta (Samanya-Spanda) materijalnog uzroka ( Prakrti) univerzuma. Primordijalni „Zvuk” ili „Udarac” je prvo funkcionisanje Brahma-Sakti.