Dublje značenje i simbolika Bhagavad Gite – Biljana Mohan

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 244
  • File Size 0.00 KB
  • File Count 1
  • Create Date 13. December. 2016.
  • Last Updated 11. May. 2023.

Dublje značenje i simbolika Bhagavad Gite – Biljana Mohan

Sažetak

Bhagavad Gita (bhagavad = milostivi, gita = pesma, ep, božanska pesma) je drevno pesničko delo nepoznatog autora iz vedskog perioda koje opisuje razgovor Svevišnjeg Krišne i ratnika Ardžune na bojnom polju Kurukšetra. Bhagavad Gita je istinski okean mudrosti. U ovom tekstu akcenat je na dubljem značenju i simbolici Bhagavad Gite na osnovu tekstova dva savremena duhovna Majstora Indije, Mohanđija i Paramahamsa Nitjanande

U blogu objavljenom u Decembru 2009. god. pod imenom „Sjajnije od hiljadu sunca“, Mohanđi na sledeći način govori o nekim od glavnih poruka Bhagavad Gite:

“Vreme je svedok mnogih borbi, između država kao i između pojedinaca. Svi ratovi vuku koren iz unutrašnjeg konflikta jednog ili više pojedinaca. Kolektivni unutrašnji konflikti se pretvaraju u ratove i događaje koji potpuno menjaju živote mnogih ljudi. Spoljna manifestacija divljih unutrašnjih konflikata su fizički ratovi, no borba je u suštini unutar nas samih. Vreme stvara i uništava. To je dharma (priroda, suštinska svrha) vremena. Svaki put iznova viđamo potpuno uništenje života, civilizacija, vrsta i misaonih procesa. Čovek je evoluirao kroz takva iskustva tokom mnogobrojnih života."