Bodhichitta – O nepostojanju Ega – Nataša Đurđić

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 418
  • File Size 0.00 KB
  • File Count 1
  • Create Date 7. December. 2016.
  • Last Updated 16. May. 2023.

Bodhichitta – O nepostojanju Ega – Nataša Đurđić

Sažetak

Bodhichitta je nepogrešiva metoda za postizanje prosvetljenja. Ona ima dva aspekta, relativni i apsolutni. Relativna Bodhichitta se praktikuje korišćenjem uobičajenih mentalnih procesa i u poređenju sa apsolutnom Bodhichittom relativno ju je lako razviti. Pa ipak, koristi koje proističu iz nje su neizmerne, budući da um u kojem se rodila dragocena Bodhichitta više nikad neće pasti u niža područja samsare. Najzad svi kvaliteti Mahayana puta, sveobuhvatne i prostrane poput okeana, sažete su u Bodhichitti, umu prosvetljenja.

Za ovu praksu trebamo se pripremiti sledeći uputstva is Sadhane Chenreziga:
„Uzmi utočište u Trima Draguljima i meditiraj na Bodhichittu. Zamisli kako svi tvoji činovi telom, govorom i umom služe celokupnom mnoštvu bića, nemerljivom poput neba“.

U učenjima se kaže: „Budući da su bića nemerljiva, želeti svima njima neizmerno dobro donosi neograničenu dobrobit“. A koliko samo bića ima! Zamislite, samo u ovom travnjaku možda se nalaze milioni i milioni! Želimo li ih sve ustoličiti u prosvetljeno stanje Budinstva, kaže se da je korist od takve težnje toliko velika koliki je i broj bića. Zato svoju Bodhichittu ne smemo ograničiti na ograničen broj bića. Gde god postoji prostor postoje i bića, a sva ona žive u patnji. Zašto tad činiti razlike među njima, pozdravljajući neke kao voljene prijatelje, istovremeno uključujući druge kao ljute neprijatelje?