Bharat Natyam – Martina Tripković

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 2571
  • File Size 0.00 KB
  • File Count 1
  • Create Date 12. December. 2016.
  • Last Updated 12. May. 2023.

Bharat Natyam – Martina Tripković

Sažetak

Baratnatjam i joga su dva puta koja postoje da bi nam pomogla da razumemo ispoljavanje Božanskog u ljudskom obliku. Obe te dve čudesne umetnosti proizvod su Sanatana Darme („večna religija“, hinduizam) koja predstavlja osnovu indijske kulture. Natjašastra Barate Munija naglašava ne samo puke fizičke aspekte baratnatjama, već duhovnu i ezoteričku prirodu te umetničke forme. Obe te dve veštine su takođe nauke koje pomažu evolutivni razvoj, duhovnu evoluciju ljudskog bića do stanja natčoveka i na kraju do Božanskog.

Duhovnu i jogičku prirodu baratnatjama veoma dobro objašnjava sledeći komentar našeg Gurua Jogamani, jogačarini Puduvai Kalajmamani Smt Minakši Devi Bavanani, koja je izrazito kvalifikovana da govori o toj temi, pošto je i istaknuta svetski poznata jogina, isto kao što je i istaknuta umetnica baratnatjama, i obe te stvari su spojene u njenom jednom dinamičkom biću.

“Baratnatjam je joga, ukoliko joga znači jedinstvo. Jer, sigurno je ta drevna umetnost jedan od najlepših i najpogodnijih načina da se izrazi ljudska čežnja za sjedinjenjem sa Božanskim. Kao umetnička forma, Baratnatjam zahteva svesno razumevanje tela, uma i osećanja. Iskren plesač mora da razume prirodu bakti i džnane i urođenu čežnju svih stvorenja za samadijem, odnosno kosmičkom svešću. “Božanski ples energije” u univerzumu, koji tako slikovito i lepo prikazuje Gospod Nataradž, bog plesa, izvor je inspiracije za sve baratnatjam umetnike koji razumeju dublje aspekte svoje umetnosti.

Posebno za mlade, ta božanska umetnost je dar koji uobličava njihovo telo u gracioznu i kontrolisanu lepotu, um u budnost i osetljivost, a osećanja u kontrolisane i pročišćene receptore za dublje unutrašnje čežnje čovečanstva. Gospod Šiva lično blagosilja te mlade ljude koji se okrenu toj umetnosti, nudeći svoje najdublje interesovanje, svoju ljubav i svoju disciplinu kao dakšinu (dar). Te istinske sadake onda otkrivaju da Satjam, Šivam i Šundaram – istina, božanstvenost i lepota - zaista cvetaju u njihovim životima, a to su darovi koje gospod plesa od sveg srca poklanja svojim usrdnim posvećenicima.”