Alhemija Put čarobnjaka – Maja Đokić

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 885
  • File Size 237.98 KB
  • File Count 1
  • Create Date 7. December. 2016.
  • Last Updated 16. May. 2023.

Alhemija Put čarobnjaka – Maja Đokić

Sažetak

Čemu nas ezoterija uči? Najuzbudljivije, mada ne i najvažnije, jeste to što je svaka ezoterija obeležena tajnom, kultom ćutanja. Pošto sva društva, bez izuzetka, imaju u sebi nešto ezoterično, kao prvu antropološku pouku mogli bismo izvući to da je čovek na neki poseban način naklonjen tajni, ili da ima potrebu za tajnom. Tajna je nužna. Ako nema tajne, nema ni čoveka. Čovek je sačinjen od tajni. Okružen je zagonetkama: da li je duša nezavisna od tela? Koji oblik dobija život posle smrti? Kako objasniti koincidencije? Čovek je sačinjen od tajni, čovek stvara tajne. Na zagonetkama prirode gradi veštačke zagonetke.

Stvara tajna društva, proizvodi tajanstvene predmete, razrađuje hermetičke teorije… Tako nas ezoterija uči ne toliko da svet ima neku tajnu, nego da čovek jeste tajna, da ima potrebu da veruje u neku tajnu kako bi tražio samog sebe, jer ako je razvije, moći će da opšti sa srcem sveta, njegovom snagom, njegovom inteligencijom. Malo govori, ali mnogo kaže. Izgleda kao da skriva onda kada otkriva. Ma šta govorili lingvisti, jezik simbola i slika otkriva više od jasnog jezika naučnog tipa.

Svojim univerzalnim simboličkim slikama kao što su zmija, krug, broj, ezoterija nas uči sledeće: neizrecivo može biti rečeno, ali drugačije nego konvencionalnim znakovima, zahvaljujući simbolima, na primer kada se broj uzima kao metafizički princip a ne kao oznaka količine, kada slika otkriva a nije obično podražavanje.