Vaša karta aktivnosti, tokom poslednjih meseci, zaista je impozantna. Kako postižete sve te aktivnosti i na koji način se odmarate?

To je dobro pitanje, s obzirom da nemam slobodnih vikenda, koji su mi ustvari najaktivniji kada se posvećujem kursu za obuku joga instruktora, a radnim danima se u Vidya Yoga školi održavaju redovni grupni I individualni časovi joge.

Na duže staze nedostatak slobodnih vikenda koji bi trtebalo da vam pruže mogućnost da se odmorite rezultira hroničnom zamoru, pogotovo što je rad sa ljudima zahtevan. Pošto joga nije samo rekreativno-relaksirajuća disiplina, već I terapeutska I duhovna metoda, ljudi od vas često traže odgovore na svoje, zdravstvene, emotivne I psihološke probleme. Iskustvo joga učitelja je ovde od presudnog značaja.

Svestan sam toga da se komunikacija prvenstveno dešava na dubljim planovima I da se čas ne završava onda kada se  faktički završi. Tu problematiku je S. N. Lazarev lepo opisao nazvavši je ‘’prelivanjem programa’’, opisujući da svi oni koji rade sa ljudima, bi trebali da budu emotivno I psihički stabilne ličnosti. Ako u sebi nosite neosvešćene negativne programe, u radu sa ljudima, može doći do rezoniranja sa analognim programima koji su u podsvesnim područjima vaših učenika. Tako da rad sa ljudima, nužno podrazumeva I neophodnost rada na sebi, kao I razvijanje vrlina iskrenosti prema sebi (Asteja na sanskritu) kao I samoposmatranja (Svadhjaja  na sanskritu), naročito u trenutku komunikacije sa drugima. To vam je kao ‘’hod po oštrici brijača’’, kako reče Somerset Mom, ali to je I mogućnost dubljeg rada na sebi. Mi se ogledamo u drugima ljudima. Kako je davno govorio Lao Tse: ‘’Kada vidiš dobrog čoveka, ugledaj se na njega, kada vidiš lošeg, preispitaj sebe’’.

U programu aktivnosti Vidya Yoga škole je I letnja škola joge koju organizujemo u toku leta, eto već osam godina (pet godina u Poreču I tri godine na Hvaru). To je vreme kada se odmaramo, mada I tu radimo sa ljudima, ali pošto se joga aktivnosti dešavaju na moru, u predivnom ambijentu, onda je sve lakše.