Bolest i zdravlje u ayurvedi – Ivana Gaćina

 

 

Sažetak

Ayurveda, na sanskritu आयरवद (ayuh - život и veda – Nauka znanje) znači „nauka о životu“ је tradicionalna indijska nauka o zdravlju (stara koliko i ljudski rod), čiji se principi lečenja zasnivaju na svetom i prirodnom načinu življenja. Indijska medicina, ayurveda, posmatra i analizira ljudski život i njegovo zdravlje kroz jedinstvo tela, duha i uma i opisuje korisne i beskorisne, srećne i nesrećne aspekte života. Zdravlje je definisano kao stanje ekvilibrijuma doša, agni (digestivnih sokova, enzima i hormona), dhatu (tkiva) i normalnog izlučivanja mala (otpadnih materija), zajedno sa srećnim stanjem atma (duše), indrija (senzornih i motornih organa) i manas (uma).
U današnje vreme se dešava da čovek ode kod lekarai požali se na povremenu glavobolju, umor ili blagu nervozu. Tamo mu izmere pritisak , malo porazgovaraju, i ukoliko je pacijent uporan, pošalju ga na dalja ispitivanja. U takvim slučajevima lekar obično kaže: - Nije Vam nista, sve je u redu. –
Postavlja se pitanje ko je u pravu. Da li lekar koji smatra da je čovek zdrav, ili pacijent koji osća tegobe? I zaista, šta je to u stvari zdravlje? Besmrtna nauka o životu daje sledeću definiciju:

Seminarski radovi

Pregled radova po tematici

[wpdm_tree category=""]