Aktivnosti Vidya Yoga škole 2013.

 

26.10.2013 je održan Nacionalni fitnes skup (NAFIS) u Zavodu za sport i medicinu sporta Rep. Srbije. Dragan Lončar je tom prilikom održao predavanje o joga nidri – tehnici duboke jogičke relaksacije i u poslepodnevnom delu održao praktičan deo vežbanja ove tehnike.


11.10.2013 instruktori Vidya Yoge: Ivana Jovanović, Marija Nikolić, Sonja Ivanišević i Maja Stanišić su na III Evropskom fitnes kongresu, demonstrirali jedan kraći čas hatha joge.

III Evropski fitnes kongres

28.09.2013 u centru ‘’Cvetić”, u Zemunu, Dragan Lončar je održao predavanje na temu: ”Važnost pravilnog disanja i njegova lekovitost”.22.09.2013 u okviru jesenjeg festivala zdravlja koji se održao u velikoj sali Doma Omladine, Dragan Lončar je održao predavanje na temu: ‘’Meditacijom do spoznaje sebe”.


21.09.2013 u okviru jesenjeg festivala zdravlja koji se održao u velikoj sali Doma Omladine, instruktori Vidya Yoga škole: Ivana Jovanović, Marija Nikolić, Bojana Radovanović, Maja Stanišić i Sonja Ivanišević, su demonstrirali jedan kraći čas joge.

Jesenji festival zdravlja 2013.

Od 02.07. do 29.08.2013 se održala peta letnja škola joge u Poreču. Ove godine su bile četiri grupe. Ove sezone kroz školu je prošlo preko 100 vežbača.


15. i 16.06. u Vidya Yoga centru, Dragan Lončar je održao seminar i radionicu o čakrama.


1. i 02.06. u Vidya Yoga centru, Dragan Lončar je održao dvo-dnevni seminar o pravilnom disanju i jogičkim tehnikama disanja – pranayama. Na seminaru je bilo prisutno 40 vežbača.


26.05. u okviru festivala radosti u Domu Sindikata, instruktori Vidya Yoga škole: Ivana Jovanović, Jelena Kadenić, Aleksandra Obradović, Maja Stanišić, Tamara Petrović, Sonja Ivanišević i Sanja Petković su demonstrirali jedan kratak čas joge.


19.05.2013 u čika Ljubinoj ulici u organizaciji časopisa Sensa, u okviru manifestacije ”Sensa-ulica srećnih misli”, instruktori Vidya Yoga škole: Ivana Jovanović, Marija Nikolić, Sonja Ivanišević i Maja Stanišić su predstavili jedan hatha joga čas.


04.04.2013 u okviru prolećnog festivala zdravlja, u opštini ”Stari Grad”, Dragan Lončar je održao predavanje o Swara Jogi.


29.03.2013 u svečanoj sali opštine ‘’Stari Grad”, u okviru akreditovanog kursa anti-stres tehnika baziranih na svesti (AT 2013), namenjenih lekarima ( festivalzdravljabgd@gmail.com ), Dragan Lončar je održao predavanje o tehnikama jogičkog disanja. Ostali predavači su bili:


AT 2013 PREDAVANJA

Subota, 30. mart 2013 (Velika sala, Dom omladine Beograda, Makedonska 22)

13.00 – 14.00

STRES I ANTISTRES, HOLISTIČKI KVANTNO-INFORMACIONI OKVIR
Prof. dr Dejan Raković, fizičar

14.00 – 15.00

MOLITVA, TRANSPERSONALNA ANTISTRES PSIHOTERAPIJA
Prof. dr Snežana Milenković, psihoterapeut

15.00 – 16.00

AUTOGENI TRENING, ANTISTRES PROGRAM
Dr Milka Ćosović, sertifikovani instruktor AT

16.00 – 17.00

EFT, TEHNIKA EMOCIONALNE SLOBODE
Jasmina Kovačev, sertifikovani instruktor EFT

17.00 – 18.00

JOGA I STRES
Dragan Lončar, učitelj joge

18.00 – 19.00

REIKI, ANTISTRES TEHNIKA ZA ZDRAVSTVENE RADNIKE
Mirjana Mićović, učitelj Reikija

19.00 – 20.00

QI GONG, TRADICIONALNA ANTISTRES TEHNIKA U KINI
Vladan Vidović, učitelj Qi Gonga


27.03.2013 u D.Z. ”Stari Grad”, u organizaciji časopisa ”Blic – žena”, učitelj joge, Dragan Lončar je održao predavanje o tehnikama pravilnog disanja i pranajami – tehnikama jogičkog disanja.


 

Od januara 2013 god.
U saradnji sa Vidya Yoga školom, opština Savski Venac, za svoje sugrađane organizuje besplatno časove joge na lokacijama:

– D.Z. ”Savski Venac” (školski dispanzer) u ul. Vojvode Milenka 35, sredom od 15:30 i 17:30 h. i

– u M.Z.”Dedinje”, u ul. Kneza Aleksandra Karađorđevića 29, petkom od 15:30 i 17:30 h.

Časove vodi instruktor Vidya Yoga škole – Marija Nikolić.

Marija Nikolić – instruktor Vidya Yoga škole


Besplatna joga u Savskom vencu

IZVOR: TANJUG
Časovi joge u organizaciji beogradske opštine Savski venac besplatni su za korisnike jer ih finansira opština, plaćajuchi instruktore i obezbeđujući prostor za vežbanje.

Kako je Beti rekla članica Opštinskog veća Marjana Velimirović, interesovanje za jogu u takvoj organizaciji opštine je veliko i u toku je adaptacija adekvatanog prostora predviđenog za vežbu.

“U pitanju je pilot projekat”, rekla je Velimirović, koja je po struci lekar, i dodala da će opština nastojati da obezbedi dodatni prostor za zainteresovane.

Eksperimentalna faza tog projekta počela je pre dva meseca. Sada postoje dve grupe žena koje po tom projektu treniraju jogu. Opština plaća međunarodno verifikovane instruktore koji vode vežbe.

To je prvi put da neka opština u Srbiji podržava vežbanje joge. Joga je drevna disciplina čije upražnjavanje poboljšava telesne i mentalne kapacitete. U Srbiji je pre pet godine ušla u zakonsku regulativu.

Velimirović je rekla da se vežbe sada održavaju na različitim mestima, dok ne bude adaptiran odgovarajuči prostor. Sada se vežba u školskom dispanzeru Doma zdravlja ‘Savski venac’ i u mesnoj zajednici “Dedinje”.

Postojeće grupe, u kojima je do 12 osoba, su popunjene, ali biće prostora za nove, rekla je Velimirović.

Instuktorka Vidya Yoga skole, Marija Nikolića, koja drži te treninge o trošku opštine, rekla je Beti da u okviru te dve grupe jogu vežbaju osobe od 20 do preko 70 godina.

“U jednoj grupi su početnici i radimo lakše vežbe, a u drugoj su oni sa nekim iskustvom, pa radimo intenzivnije”, rekla je instruktorka
i navela da najstarija članica ima 74 godine.

“Ta inicijativa zaslužuje veliku pohvalu i nadamo se da će i druge opštine u našem gradu krenuti tim putem,”, rekao je Beti osnivač Vidya joga škole, koja je sarađivala sa opštinom u tom projektu, učitelj joge Dragan Lončar.

Lončar je rekao da je briga o psihofizičkom zdravlju građana u vidu podrške vežbanju joge suština te inicijative pa da se Beograd sada može porediti sa metropolama u kojima se vežbanje joge podržava na taj način.

Na vežbe joge u opštini Savski venac do sada su se prijavile samo žene. Instruktorka Nikolić veruje da je u pitanju nedovoljna obaveštenost i ističe da se joga preporučuje svima, i svim uzrastima.