Aktivnosti Vidya Yoga škole 2010.

 

15.04. – U Domu Zdravlja ‘’Stari Grad’’, Dragan Lončar je održao predavanje na temu: ‘’Joga Nidra u prevenciji i redukciji stresa’’.


16.04. – U dvorcu ’’Ečka’’ kod Zrenjanina, menadžerima Beogradskih apoteka, učitelj joge Dragan Lončar je predstavio i kroz praksu prikazao tehniku joga nidre – tehniku duboke jogičke relaksacije.


17.04. – Na festivalu zdravlja, koji se održavao u Domu Vojske, pod pokroviteljstvom Ministarstva Zdravlja Srbije, Dragan je zainteresovanim posetiocima predstavio tehniku joga nidre.
Instruktori i vežbači Vidya Yoga škole su gledaocima demonstrirali program standardnog joga časa.


27.04. – U okviru edukativnog programa ’’Zdravlje kao sreća’’, koje se održavalo pod pokroviteljstvom Jugohemije i apoteke ’’Celzius’’, u Delta Sitiju, Dragan Lončar je predstavio i prisutne upoznao sa drevnom i mističnom disciplinom Svara Joge.


29.04. – U Domu Zdravlja ’’Stari Grad’’, učitelj joge je predstavio i opisao praktičnu primenu tehnike Svara Joge – joge kosmičkog ritma.


27. 05. je u Vidya Yoga centru, Dragan Lončar  zaposlenima iz Instituta za Medicinska Istraživanja i Doma Zdravlja “Stari Grad” održao praktičan seminar iz joga disanja.


03 06. na poziv Vidya Yoga centra i u organizaciji Doma Zdravlja ‘’Stari Grad’’, predsednik Evropske Joga Alijanse i joga ačarija Karlos Miguel Perez, je održao uvodno predavanje u velikoj Sali Opštine ‘’Stari Grad’’, na temu: ‘’Joga terapija i primenjena kineziologija’’. To je ujedno bila najava za seminar, koji se održao 05. i 06.juna 2010 u hotelu ‘’Zira’’, u organizaciji Vidya Yoga škole i Life Centra iz Beograda, gde je predsednik Evropske Joga Alijanse, Carlos Miguel Perez održao seminar na temu: ‘’joga i primenjena kineziologija’’. Na seminaru je prisustvovalo preko 60 ljudi. Svi učesnici su dobili sertifikat od strane Evropske Joga Alijanse i Vidya Yoga škole, o učešću na seminaru i završenom prvom modulu joge i primenjene kineziologije..


12. 08. se završila letnja škola joge u Poreču 2010.  U školi je, u sve tri grupe, učestvovalo preko 70 ljudi.
Možda će slike letnje škole joge dočarati lepotu ostrva Sv. Nikola.


30.10. U Domu Vojske u okviru jesenjeg festivala zdravlja, Vidya Yoga instruktori i vežbači, su demonstrirali jedan joga čas. (videti fotografije).


31.10. U Domu Zdravlja “Stari Grad”, u okviru jesenjeg festivala zdravlja, reiki praktičarima Dragan Lončar je održao seminar pranajame – tehnike jogičkog disanja.


19.12. završio se deveto­­-nedeljni kurs meditacije u okviru Vidya Yoga škole. Pored redovnog programa, svojim prisustvom i predavanjima kurs su obogatili sledeći gosti – predavači:
1. Vladan Velimirović – Oh Kwang Sunim, zen budistički monah (korejanska škola zena), nam je objasnio istoriju i specifičnost kineskog (Čan) i japanskog (Zen) Budizma i uveo nas u praksu vežbanja pažnje. Impresionirao je prisutne svojom jedostavnošću i neposrednošću.
2. Lama Čepel – Karma Kagju škola Tibetanskog Budizma, jedan od glavnih predavača Boddhi Path škole Šamar Rinpočea. Imali smo prilike da se upoznamo sa veoma interesantom biografijom čuvenog Tibetanskog jogija – pesnika, Milarepe, od kojeg ova škola, tako reći potiče. Lama nas je uveo u praksu Om Mani Padme Hum – mantre Arya Avalokitešvare – Bodhisatve beskrajnog saosećanja. Nakon predavanja, svima su srca bila ispunjena mudrošću i saosećanjem.
3. Prof. Milan Rakočević nas je svojom divnom, inspirativnom i po nekada dirljivom pričom i živopisnim slajdovima, prosto ’’preneo’’ na svetu planinu Kailaš, na Tibetu, gde je proveo nekoliko dana.
4. Slobodan Beštić nam je u dvo-časovnom predavanju, približio dubinu malo poznatog, ezoternog, Gnostičkog Hrišćanstva. Njegova posvećenost i neverovatno poznavanje materije nikoga nisu ostavili ravnodušnim. .